Screeningen för bröstcancer har tidigare till stor del utförts i mobila enheter. Regionen har sedan en tid flaggat för en omstrukturering av mammografiverksamheten där ny utrustning ska göra det möjligt att leva upp till Socialstyrelsens rekommendationer om tätare intervall för mammografi och bröstcancerdiagnostik. Fokus ligger på fasta mammografienheter vid sjukhusen i stället för mobila enheter.
För kvinnorna i Arjeplog, Arvidsjaur och Älvsbyn innebär det att de kallas till Piteå sjukhus där fast mammografiutrustning redan finns på plats.
Är det rimligt att kvinnor i Arjeplog ska behöva resa 44 mil för en undersökning som tar 30 minuter?
– Först vill jag säga att det politiska beslut vi har tagit är att vi ska satsa på ny mammografiutrustning på alla sjukhus i länet. Det är en jättestor förbättring för alla länets kvinnor och över 85 procent kommer inte att få längre till undersökningarna än man haft förut eftersom bussarna ofta stått vid sjukhusen, säger regionrådet Linda Frohm (M).
Hon betonar dock att det i beslutet ingick att ha kvar en av mammografibussarna just för att kunna titta på frågan om avstånd.
– Så om bussen ska tas bort behövs ett nytt politiskt beslut.
Hur ser ni på risken att färre kvinnor undersöker sig när avståenden blir längre?
– Den här investeringen får inte leda till att man väljer bort att undersöka sig. Vi måste hela tiden följa upp och vara observanta på om antalet undersökta minskar. Ett sätt att motverka det kan vara att ha bussen gående till de ställen där det är längre avstånd.
I annonser och på Region Norrbottens hemsida skriver man att mammografivagnarna är uttjänta och bara kommer att vara kvar medan de nya fasta enheterna byggs vid sjukhusen i Sunderbyn, Kalix och Kiruna.
– Det är olyckligt om det blivit otydligt. Om bussen ska fortsätta användas även efter att de fasta enheterna är på plats måste den uppdateras. Men min uppfattning är att vi ska ha kvar en buss för att göra det så tillgängligt som möjligt och det är i Pite älvdal som avstånden är längst.
Så mammografibussen kan åter kan bli ett alternativ för kvinnorna i Arjeplog och Arvidsjaur?
– Absolut. Men sedan kanske det visar sig att kvinnorna med de längsta avstånden ändå väljer fasta enheter för att få den bästa och nyaste tekniken, det får framtiden utvisa.