Inga avgångselever från Hornavanskolan

Det är inga avgångselever i Arjeplog i år. De två elever som skulle ha tagit studenten nästa vecka har slutat. "De har avslutat sina studier av personliga skäl", säger Nina Lango, rektor för Lärcentra.

Nedläggninsgbeslutet togs 2021 och nu har Hornavanskolan  inga elever kvar. De elever som skulle ha tagit studenten i år har slutat. (Arkivbild)

Nedläggninsgbeslutet togs 2021 och nu har Hornavanskolan inga elever kvar. De elever som skulle ha tagit studenten i år har slutat. (Arkivbild)

Foto: Jennifer Sjödin

Arjeplog2024-06-08 05:00

När PT bevakade studenten i Arjeplog förra året var det klart att det var den sista studentexamen som arrangerades i kyrkan, men tanken var att i år hålla en högtidlig familjär tillställning för de två elever som var kvar på skolan. Så blir det inte då eleverna avslutade sina studier under höstterminen 2023, enligt Nina Lango.

– Fjolårets studentexamen var den sista som gick av stapeln, säger hon.

Den lärare som var kvar på gymnasiet har fått andra uppdrag under den här terminen och kommer att börja arbeta på grundskolan till hösten.

Arjeplogs kommun driver inte längre gymnasieskola i egen regi. Hornavanskolan är stängd och det som finns kvar är Lärcentra, Komvux och SFI.

– Hornavanskolan som begrepp finns inte kvar längre, vi kallar oss för Lärcentrum i stället, säger Nina Lango.

Kommunen upplåter lokaler till fjärrgymnasiet där Skellefteå är huvudman. Första klassen startade i höstas.

– Till hösten startar det en klass till och då har vi elever i både ettan och tvåan i fjärrgymnasiet. Det är jätteroligt, säger Nina Lango.

Det har varit många turer kring gymnasieskolans framtid och det var i november 2021 som kommunfullmäktige tog det slutgiltiga beslutet att lägga ner Hornavanskolan. Sedan höstterminen 2022 har det varit nollintag. Sista klasserna tog studenten förra året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!