Hornavanskolan rider på positiv utbildningsvåg

På onsdag startar höstterminen på Hornavanskolan, och i år med en ovanligt stor andel Arjeplogselever som valt att studera på hemmaplan.

Rektor Nina Lango och SYV:en Linda Lundström känner att positiva vindar blåser runt Hornavanskolan.

Rektor Nina Lango och SYV:en Linda Lundström känner att positiva vindar blåser runt Hornavanskolan.

Foto: Sofie Abrahamsson

ARJEPLOG2019-08-16 13:12
undefined
Rektor Nina Lango och SYV:en Linda Lundström känner att positiva vindar blåser runt Hornavanskolan.

Under den absoluta peaken i början av 2000-talet rymdes uppemot 300 elever under samma tak på Hornavanskolan. Tiderna ser lite annars ut nu. Bland gymnasieskolorna är det hård konkurrens om små barnkullar. Idag kommer man just så pass upp i 150 huvuden på Arjeplogs gymnasium, vuxenutbildningen och introduktionsprogrammen inräknat. Något som SYV:en Linda Lundström väljer att se som en styrka, före en nackdel.

– Litenheten gör skolan väldigt personlig. Här blir man sedd, beslutsvägarna är korta, jag är Linda med hela skolan, och så är det för alla elever också. Kvalitet före kvantitet.

undefined
Hornavanskolans tekniska profil fortsätter leva kvar efter man lade ner Bilsystemteknikprogrammet. Idag finns två andra teknikprogram, varav det ena uppbär riksintag.

Rektor Nina Lango gläds särskilt åt det faktum att mer än hälften av alla niondeklassare i Arjeplog aktivt valt att studera på hemorten i år.

– Så här stor andel har det inte varit sedan jag började som rektor. Det blåser positiva vindar. Skolans rykte är bättre än på länge, och vi är glada för att få behålla våra ungdomar så länge som möjligt.

Nytt för i år är den vuxenlärlingutbildning till undersköterska som precis ska dra igång. Söktrycket har varit stort.

– Främst från boende på orten. Många av dem som sökt jobbar redan i branschen, men har saknat utbildning. 20 personer har sökt till de sju platser vi erbjuder, så det blev till och med till att göra ett urval. Fantastiskt roligt med ett sådant intresse, säger Lundström.

– Den här utbildningen kommer sig ju av ett politiskt beslut, och grundar sig i det behov som finns på orten av utbildad arbetskraft. Antalet utbildningsplatser har branschen fått styra, eftersom det är hos dem man kommer att göra sin arbetsplatsförlagda utbildning, förklarar Lango.

Men även om vindarna smeker ljumma närmar sig årsskiftet, och med det nya året kommer också en ny budgetmodell att införas i Arjeplogs kommun - den så kallade prislappsmodellen. Nina Lango har svårt att sia om hur det kommer att slå mot verksamheten, men konstaterar att det blir tufft.

– Det kommer bli mindre pengar att röra sig med, och det är ett stålbad vi står inför, hela kommunen, innan det här är sjösatt.

Om man lyfter blicken mot horisonten, tio år framåt, tror Nina Lango att man fortfarande kan studera på Hornavanskolan.

– Kanske i någon form av samarbete, som ett gymnasieförbund. Jag tror också att utbildning via videolänk kommer vara ett vanligt inslag i vardagen. Det kommer också vara lättare att läsa högskola på distans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om