I maj 2018 meddelade Sveaskog miljöenheten i Arjeplogs kommun att Domänverkets gamla bekämpningsmedelsförråd som stod i Abraure skulle rivas. "Det avfall som uppstår avser Sveaskog att köra till återvinningsstationen i Arjeplog eller Moskosel", står det i rapporten.
Men i stället misstänks förrådet ha körts till en grusplan cirka 250 meter bort och bränts upp. I byggnaden har det bland annat förvarats bekämpningsmedlet hormoslyr som är cancerframkallande. Förr användes det inom skogsbruket för lövslybekämpning, men förbjöds på 1970-talet.
Under 2018 konstaterades bekämpningsmedelsrester i jordprov från förrådets källargolv. Där fanns en halt på 51 milligram hormoslyr per kilo torrsubstans, högt över riktvärdet som det jämförts med.
– Det är på en mycket begränsad yta så det rör sig nog inte om så stora mängder. Det kan vara en mindre hotspot där nere i källaren, säger Helena Bloom, miljöinspektör vid Arjeplogs kommun.
Hon förklarar att det inte finns några rikt- och gränsvärden för hormoslyr, men att provresultaten jämförts med riktvärden framtagna i samband med marksanering efter BT Kemi-skandalen i Teckomatorp. Då ska koncentrationen vara 1 milligram per kilo torrsubstans enligt Naturvårdsverkets riktlinjer för mindre känslig markanvändning.
Man hittade även rester av bekämpningsmedlet diklorfenoxiättiksyra med värdet 4,08 milligram per kilo torrsubstans, men främst konstaterades hormoslyr i marken, enligt Helena Bloom.
Är nivåerna farliga?
– Det är inte farligt att vara just i närheten, men man ska inte ta i och handskas med det. Om det kommer ut i grundvattnet är det inte bra att dricka det.
Källargolvet uppges ligga mycket nära grundvattennivån. Det har gått cirka två år sedan förrådet revs och hittills har inte grundvattenproverna visat något.
– Men eftersom man har rivit förrådsbyggnaden har man tagit bort skyddet byggnaden utgjort gentemot regn och snö. Nu kan det strömma genom mer vatten så nu finns en risk att det kommer ut i grundvattnet, säger Helena Bloom.
Nya prover har tagits efter rivningen, men inte från källaren. Något Helena Bloom kritiserar och hon kräver ytterligare provtagning. I och med den konstaterade föroreningen 2018 kan marken eventuellt behöva saneras. Sveriges geologiska undersökning har meddelat en ny provtagningsplan för detta, enligt Helena Bloom.
Miljöenheten gjorde ett tillsynsbesök i slutet av augusti i år. På platsen där förrådet eldats upp "kunde det tydligt uppfattas en medelstark klor-liknande lukt redan på fem meters avstånd", enligt rapporten. I dagsläget är inga prover tagna vid askhögen.
– Vi bedömer att det finns en risk för att det ska finnas bekämpningsmedelsrester på den platsen som kanske har förorenat marken nu eller som kommer att göra det framöver, säger Helena Bloom.
Huruvida det är det gamla bekämpningsmedelsförrådet som eldats upp eller inte kan hon inte säga med säkerhet.
– Vi har inga bevis, men vi får anta det. Det är det som är påtalat från privatpersonen som har anmält, säger Helena Bloom.
Händelsen är polisanmäld som misstänkt miljöbrott. Förundersökningen leds av kammaråklagare Stig Andersson, vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Östersund. Han uppger att en teknisk undersökning är genomförd på brandplatsen, men proverna är inte analyserade än.