Hård kritik mot skolflytt – utreder skola i tomma lokaler

Elever från årskurs 4 till 9 kan flyttas till Hornavanskolan enligt ett förslag som kommunstyrelsen vill utreda. Folkinitiativet ser flera problem med skolrockaden, men utbildningschefen tror att det kan bli bra om man löser utmaningarna.

Kommunstyrelsen vill utreda om mellanstadiet och högstadiet kan flytta till Hornavanskolans lokaler. För det krävs en omfattande ombyggnation. (Arkivbild)

Kommunstyrelsen vill utreda om mellanstadiet och högstadiet kan flytta till Hornavanskolans lokaler. För det krävs en omfattande ombyggnation. (Arkivbild)

Foto: Jennifer Sjödin

Arjeplog2024-11-30 13:00

På grund av akuta arbetsmiljöproblem flyttades de cirka 30 lärarna och 100 eleverna i årskurs 6-9 på Kyrkholmsskolan till Hornavanskolan som haft tomma lokaler sedan gymnasiet stängdes.

Tanken var att flytten före höstterminen skulle vara en tillfällig lösning medan Kyrkholmsskolans ventilation renoveras, men nu har kommunstyrelsen med stöd av S, L, C och V under måndagen beslutat att pausa upprustningen. Förvaltningen ska i stället utreda om hela mellanstadiet och högstadiet ska flytta permanent till i Hornavanskolan.

– Om det visar sig vara ett bra alternativ då blir stora delar av Kyrkholmsskolan tom. Då är det upp till samhällsbyggnad att hitta en annan användning, avyttra eller riva, säger Fredrik Westerlund, utbildnings- och kulturchef i Arjeplogs kommun.

undefined
Silverskolan har arbetsmiljöproblem och bland annat ventilationen behöver renoveras för att det ska gå att ha skolverksamhet där. (Arkivbild)

Folkinitiativet i Arjeplog reserverade sig mot beslutet.

– Att flytta runt verksamheter och sedan riva Kyrkholmsskolan riskerar att bli ett stort slöseri med skattepengar, säger ledamoten Madelene Aheinen Westerlund (FoAr).

Varför tycker ni det är dåligt att låta årskurs 4-9 gå i Hornavanskolans lokaler?

– Jag är själv lärare och jobbar där. Skolan är trång och i flera våningsplan. Samtidigt ska vi vara i samma lokaler som ett medborgarhus och ett bibliotek. Innan man har anpassat Hornavansskolan med skolgård och lokaler för praktiska ämnen kommer prislappen bli hög.

undefined
Madelene Aheinen Westerlund, Folkinitiativet Arjeplog, som själv är lärare i den tillfälliga grundskolan på Hornavanskolan ser stora problem med att flytta årskurs 4-9 dit. (Arkivbild)

I förslaget ingår också att flytta förskoleklass och fritidsverksamhet till resten av lågstadiet på Öbergaskolan. Lärcentra och vuxenutbildningen på Hornavanskolan flyttar i så fall till fritidsannexet bredvid Kyrkholmsskolan.

– En sån ombyggnation har vi heller ingen prislapp på, det kommer också att kosta, säger Madelene Aheinen Westerlund.

För att göra om Hornavanskolan till en skola från årskurs 4-6 behöver man i så fall skapa en skolgård och nya utemiljöer. Det behövs också salar för bild, musik och slöjd. När skolan tidigare räknat på ett sådant scenario låg kostnaden på cirka elva miljoner kronor. Enligt Fredrik Westerlund ska kostnaden utredas, men signalerna som har kommit är att det kostar ungefär lika mycket att renovera Kyrkholmsskolan som att bygga om Hornavanskolan till grundskola.

– Kyrkholmsskolan är mer anpassad för grundskoleverksamhet, vilket är en fördel för den. Men Hornavanskolan är nyare, fräschare och har ett mindre underhållsbehov. Kan vi hitta lösningar för det som saknas där tror jag att det blir ett jättebra alternativ, säger han.

Hur ser ni på kritiken från Folkinitiativet?

– Jag recenserar så klart inte politiska ställningstaganden, men det jag kan säga i sak är att det finns sånt som måste förändras på Hornavanskolan för att det ska kunna vara en lämplig lokal för grundskoleverksamhet. Vi behöver se hur man ska hålla isär mellan- och högstadium, vi måste se till att det finns utrymme för undervisning, rastaktiviteter och en bra utemiljö med skolgård.

undefined
Fredrik Westerlund, utbildnings- och kulturchef i Arjeplogs kommun, tror att en flytt till Hornavanskolan kan bli bra om man får till en lösning med en bra utemiljö, undervisningslokaler och att separera mellanstadiet och högstadiet. (Arkivbild)

Från föräldrahåll har det bland annat lyfts kritik mot just utemiljön och att blanda mellanstadieelever med högstadieelever.

– Jag har stor förståelse för de föräldrar som känner oro. Ett viktigt uppdrag för oss är att kunna visa att vi kan skapa något som kan bli riktigt bra. 

Tanken är att utredningen om skolomflyttningen ska beslutas om i februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!