Hallnors älgräddningsprojekt lyckades

Isen är starkare och de första älgarna har begett sig över Skellefteälven. "Det har inte drunknat någon älg sedan vi började med utfodringen", säger Stefan Hallnor.

Stefan Hallnor har gett älgarna hö i flera veckor för att hindra dem från att bege sig över isen. Nu är isen starkare och de första älgarna har gått över. (Arkivbild)

Stefan Hallnor har gett älgarna hö i flera veckor för att hindra dem från att bege sig över isen. Nu är isen starkare och de första älgarna har gått över. (Arkivbild)

Foto: Robin Hallnor

Arjeplog2021-01-07 11:56

PT har tidigare skrivit om Stefan Hallnor i Lippi i Arjeplog som med hjälp av hö och hög musik försökt stoppa älgarna från att bege sig ut på svag is efter att 19 älgar drunknat. Projektet har visat sig lyckat.

– Det har gått bra. Det har inte drunknat någon älg sedan vi började med utfodringen och nu har det varit så kallt att de har kunnat börja dra i väg över isen, berättar Stefan Hallnor.

Älgarnas vandringsled går över Skellefteälvens is och en grupp på 25 älgar drog i väg i tisdags, men det är 40–50 älgar kvar. Det finns fortfarande hö vid utfodringsstället, men nu avslutar Stefan Hallnor utfodringen och han tror att även resten av älgarna ger sig i väg då maten försvinner.

Han säger att det har varit intressant att se hur älgarna har reagerat på insatsen.

Hur känns det nu?

– Det känns jävligt bra, för nog har man troligen klarat livet på ganska många. Det var tur att kylan kom så isen fick frysa på lite, säger han.

Temperaturen har legat omkring 20 minusgrader i nästan en vecka och när kylan kom blev isen fort bättre.

Som ett störningsmoment ställde han ut en batteridriven transistorradio intill övergången och den höga musik gav en direkteffekt.

– Älgarna går inte förbi radion. Under onsdagen var det ett gäng som stod där isen är som svagast och då flyttade jag radion dit. Jag hoppas att de inte ger sig ut där, säger Stefan Hallnor.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!