Under torsdagen tog kommunfullmäktige beslutet att lägga ner gymnasieskolan. Erik Quist från Folkinitiativet fanns bland åhörarna och han ser det som ett historiskt dåligt beslut.
– Det är svagt och fegt, men väntat. Samtidigt är det skönt att politikerna nu bekänner färg. Vi har hela tiden vetat att det är det här de velat göra, säger han.
Vad betyder det för Folkinitiativet?
– Vi bara har en sak att göra och det är att starta parti. Vi har skaffat oss det vi behöver, vi har bara inte tryckt på knappen än. Det kommer vi göra nu och målet är ett maktskifte, säger Erik Quist.
Han hoppas att partiet kommer in i kommunfullmäktige och blir stora nog att kunna påverka.
– Tillräckligt mycket för att få till ett maktskifte eller åtminstone en livskraftig fungerande opposition. Politikerna är så rörande eniga att man nästan blir gråtmild och så vill vi inte ha det.
Inom kort kommer Folkinitiativet ha ett konstituerande möte. Partiprogrammet är inte fastställt än, men Erik Quist säger att skolfrågan naturligtvis kommer att vara med.
Kommer det vara en av era viktigaste frågor?
– Det vet jag inte. Det är inte jag som bestämmer, men jag tycker den frågan är jätteviktig. Det kommer förstås att vara många viljor. Vi kommer inte att vara ett enfrågeparti, vi vill se förändring på bred front.
Tror du att det finns en uppfattning om att ni blir ett enfrågeparti?
– Det finns alltid en risk att människor tror det när man startar utifrån en fråga, men så kommer det inte att bli. Vi har länge pratat om att vi vill ha förändring.
Vi har tidigare skrivit om Folkinitiativets partiplaner. Erik Quist tror att befolkningen vill ha ett annat alternativ att rösta på i kommunvalet i Arjeplog nästa år. "När startar ni ett parti?" är en vanlig fråga de fått.
– Det känns skönt att vi kan svara på det nu, säger han.
Erik Quist ifrågasatte meningen med att ha en frågestund under torsdagens sammanträde. Enligt honom svarade politikerna inte korrekt på en enda fråga.
– Jag trodde att de åtminstone skulle försöka dölja deras ovilja att svara på frågor bättre, säger han och fortsätter:
– När alla fyra gruppledare går upp och säger samma sak, det stryker under det faktum att Arjeplog inte har någon fungerande demokrati, det finns ingen opposition.