Grönt ljus för planerad covidavdelning

Legionellaproblematiken i fastigheten Minken 2 är delvis åtgärdade. Det ger Arjeplogs kommun möjlighet att öppna den planerade covidavdelningen om behovet uppstår.

Legionellahalterna i fastigheten Minken 2 har sänkts. Den planerade covidavdelningen har därför fått klartecken att kunna användas vid behov, men i en annan del av fastigheten krävs fler åtgärder. (Arkivbild)

Legionellahalterna i fastigheten Minken 2 har sänkts. Den planerade covidavdelningen har därför fått klartecken att kunna användas vid behov, men i en annan del av fastigheten krävs fler åtgärder. (Arkivbild)

Foto: Arkivbild

Arjeplog2021-02-02 17:00

– I dag finns inget behov som vi ser, det är om det uppkommer något akut och då är det bra att den här möjligheten finns, säger socialchefen Robert Cortinovis.

En covidavdelning skulle i så fall öppna i den nedstängda avdelningen Norrskenet i fastigheten Minken 2.

Hur mycket är förberett?

– Det är förberett så pass att vi har tittat igenom lokalerna, vi har pekat ut rum som vi kan använda och det finns en grundmöblering sedan tidigare. Sedan behöver vi ett par dagars förvarning så kan vi vara i gång. Det svåra är att bemanna upp det personellt om det skulle behövas, säger han.

Som PT tidigare skrivit var det i början av pandemin som Arjeplogs kommun förberedde för att kunna öppna en covidavdelning om behovet av extra vårdplatser av covidsjuka skulle uppstå, men en provtagning visade på halter av legionella och en rad åtgärder sattes in. Fastighetsägaren har bland annat höjt vattentemperaturen för att få bort bakterier, upprättat rutiner för att undvika stillastående vatten och installerat automatspolande kranar.

Nya prover visar att åtgärderna har gett resultat och halterna av legionella har sänkts förutom i ett omklädningsrum. Där är det fortfarande förhöjda värden och det krävs ytterligare åtgärder för att lösa legionellaproblematiken.

Enligt fastighetschefen Hasse Larsson är nästa steg att leta så kallade blindledningar i fastigheten där det kan ligga kvar vatten som kan skapa en grogrund för legionellabakterier. Sådana blindledningar ska i så fall tas bort.

– Vi måste försöka hitta källan, det är det som är det viktigaste i dagsläget, säger Hasse Larsson.

Exakt vilka åtgärder som sedan krävs återstår att se beroende på källan.

Gränsvärdet för legionella är 100 CFU/100 ml. Enligt Hasse Larsson är 100 ett lågt värde generellt. När vattnet testades direkt ur kranen i omklädningsrummet visade det senaste provet på 660 CFU/100 ml och när det var spolat ett tag var värdet 190 CFU/100 ml.

– Det är inte ett jättehögt värde men det är över 100 och då går vi vidare. Jag jobbar utifrån samma direktiv som man har inom Regionen när det gäller CFU-värden, säger fastighetschefen.

Omklädningsrummet är sedan tidigare avstängt. Ytterligare prover kommer att tas.

Legionella sprids via vattendimma och kan orsaka legionärssjukan och pontiacfeber.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!