Arjeplogs kommun är fastighetsägare till två av tre i tätorten och stiftelsen Arjeplogshus är fastighetsägare till ett. Dessa rymmer totalt 220 personer och kontrollerades senast 2008.
– Jag utgår från att skicket är bra. Ett skyddsrum är helt tomt, i ett är det cyklar och i ett förvaras det bland annat möbler, säger Leif Johansson, beredskapssamordnare i Arjeplogs kommun.
Skyddsrummen byggdes någon gång under 1960-talet.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, genomför skyddsrumskontroller och tillsyn, men det finns inget fastställt tidsintervall när detta ska göras. Enligt myndighetens hemsida kontrolleras skyddsrum utifrån senaste kontrolldatum och geografisk placering. Det görs även stickprov. Om en kontroll visar brister måste ägaren åtgärda dem.
– Fastighetsägaren är skyldig att se till att det inte blir åverkan som försämrar skyddet. De får användas till annat, men inom 48 timmar ska skyddsrummen vara i bruksskick, säger Leif Johansson.
Fem skyddsrum finns på adresser i Laisvall och dessa är privatägda. Där rör det sig totalt om 244 platser.
– Jag har lite information om dem. Medan gruvan fanns kvar var det många bofasta där, men nu är det många norrmän som har köpt hyresfastigheterna som de använder som sommarstugor, säger Leif Johansson.
Han vet inte i vilket skick skyddsrummen i Laisvall är, men för att få reda på det har han mejlat till MSB.