Förslaget finns i den kommunutredning som under onsdagen lämnas över till regeringen. Tanken är att få personer med akademisk utbildning att bosätta sig på andra ställen i landet än just bara i städerna. För att lyckas med det lockar man med nedskrivning av studieskulder på maximalt 30 000 kronor per år, om man tar anställning och bosätter sig i en av de 60-talet glesbygdskommuner som förslaget omfattar.
Det här är något som Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt (S), ser positivt på.
– Säg att det idag kanske tar tio år att betala av ett studielån. Du åker ju sällan till ett nytt jobb för att stanna bara ett år. Säg att du stannar tre år, det blir närmare 100 000 kronor. Vi har infört en lokal bonus i Arjeplog som riktar sig till personer som tar anställning inom bristyrken, och den har haft betydelse. Vi har kunnat rekrytera på den, och den är ettårig. Tänk då att få ha en flerårig!
"Då tar vi oss för pannan"
Skillnaden med den föreslagna studieskuldsavskrivningen skulle bli, menar Flinkfeldt, att kommunerna inte behöver konkurrera sinsemellan om arbetskraft.
– Säg att Jokkmokk satsar på lärarlöner och höjer dem med 10 000 kronor, då tar vi oss för pannan för att vi inte kan matcha det. Men när vi får den här typen av förslag är ju det nånting där arbetskraften kan tas från dem som har större tillgång till den. Då slipper vi konkurrera på det här viset med varandra. Och money talks! Varenda förslag som gör att de blir lite lättare för oss välkomnar jag.