Fjärrvärmen riskerar bli dyrare efter EU-direktiv

Fjärrvärmepriset i Arjeplog har legat konstant i tre år, men riskerar nu öka efter nya EU-direktiv om skyddad natur. "Vi bor mitt i skogen men har problem att få tag i träbränsle, det är ironi på något vis", säger samhällsbyggnadschefen Emil Sundström.

"Jag tycker att det är bra att vi skyddar skog för våra framtida generationer men det kan bli fel om all skyddad skog läggs i Norrlands inland bara för att det inte bor nå folk här", säger Emil Sundström, samhällsbyggnadschef i Arjeplog. (Arkivbild)

"Jag tycker att det är bra att vi skyddar skog för våra framtida generationer men det kan bli fel om all skyddad skog läggs i Norrlands inland bara för att det inte bor nå folk här", säger Emil Sundström, samhällsbyggnadschef i Arjeplog. (Arkivbild)

Foto: Jennifer Sjödin

Arjeplog2023-04-30 14:00

Under senaste kommunfullmäktige presenterade Emil Sundström en återredovisning från samhällsbyggnadsförvaltningen. Där tog han upp att det kan bli problem med viss lagstiftning.

– EU tog ett beslut 2021 att 30 procent av EU:s natur ska vara skyddad och om man då räknar om det så är det 30 procent av Sveriges yta och i dag är det 15 procent, sa han då.

Han visade upp en bild från SLU artdatabanken som visar en del av de skyddade områdena. Enligt en publicering hos SLU är 19 procent av ytan i Norrland skyddad. Motsvarande siffra för Götaland och Svealand är omkring sju procent.

– Det får inte bli så att allt naturskydd läggs i Norrbottens och Västerbottens inland för då får vi problem.

Han ser problem för samhällsutvecklingen och för bränsleleveranser till fjärrvärmen.

– Där har vi funderingar redan i dag för Sveaskog har aviserat 40 procentiga neddragningar. Vi får tag på bränsle nästa år men jag vet inte än till vilken kostnad.

Riskerar fjärrvärmekostnaden öka?

– Det finns en uppenbar risk för det. Fjärrvärmen i hela Sverige baseras till stor del på biomassa och det innebär att sågarna måste gå för fullt för att leverera. Går inte sågen för fullt blir det en bränslebrist på marknaden och då stiger priset, säger Emil Sundström till PT.

– Om 30 procent av all skog ska skyddas så är det jättebra, men fördela gärna den jämt över Sveriges alla kommuner så att inte allt ska skyddas i Arjeplog eller Norrbotten. Det hämmar industrin i Norrbotten och det kan vara hämmande för Arjeplogs kommun också.

Arjeplog har haft samma fjärrvärmepris i tre år. Taxorna för nästa år beslutas till hösten.

– Taxan är beroende på vad kostnaden blir för bränslet. Det är det som är den stora kostnaden för ett fjärrvärmeverk så därför kan jag inte uttala mig om taxan för 2024 än.

Under sammanträdet berättade han om när han träffade en driftansvarig för Österlens kraft i Skåne och att han frågade hur långt de fick köra sitt bränsle:

– De hade fyra mil för längsta transporten, vår närmaste transport är fyra mil. Vi har 20 mil på huvuddelen av allt bränsle vi kör och vi bor mitt i skogen. Lägger man till ytterligare restriktioner så blir det inte kortare transporter och det påverkar priset.

Till PT säger han:

– Vi bor mitt i skogen men har problem att få tag i träbränsle, det är ironi på något vis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!