Klimatförändringar orsakar en allt grönare fjällvegetation som binder upp näringsämnen som kväve, fosfor och kol, enligt en rapport som tagits fram av projektet Refine.
I takt med att klimatförändringen sker stiger även vattentemperaturerna. Det i sin tur gör att fiskar som trivs i kallare vatten, exempelvis röding, trängs undan medan varmvattengynnade arter breder ut sig.
Frans Helamb, Vuoggatjålme, har märkt att beståndet av fjällröding minskat. Rödingen i sjöar och strömmar som ligger lite mer söderut är mer påverkad än de som ligger högre upp.
– Mina gäster som varit ute på fjället ser en minskning av röding i de flesta sjöarna i jämförelse med öring. I de rena rödingsjöarna varierar det lite beroende på var just den sjön ligger.
Mer vegetation i fjällen i kombination med att antalet insekter har minskat gör levnadsvillkoren för rödingen svårare.
– Insekter varierar ju stort från år till år beroende på olika faktorer och man glömmer naturligtvis bort hur det var för tio år sedan. I somras hade vi en dålig kläckning vilket många sportfiskare funderade över, men hur det var sommaren 2023 kommer jag faktiskt inte ihåg.
– I Vuoggatjålme märker vi nog mest att det kommit lake i sjön som tidigare enbart hållit öring och röding men det har nog bara att göra med dammen i Sädvajaure. Det är Skellefteå krafts damm och förmodligen har de inte förhindrat vandring av fisk som de ska göra, säger Frans Helamb.
Johan Sandlund, Camp Polcirkeln, har inga klara besked om sämre fiske.
– Det är svårt att säga om fisket blivit sämre, då förutsättningarna i vissa vatten inte har varit samma som året tidigare. Saker som varmare vatten och grumligare vatten på grund av jorderosion året före. Vi har däremot ett stort problem med tjuvfiske med nät tidigt på sommaren och i maj då vi inte har någon som helst bevakning här i Arjeplogsfjällen tyvärr, säger han.
När det gäller insekter har han sett att det varit färre av vissa insekter och fler av andra.
– Om den negativa utvecklingen fortsätter kan sportfiskare välja bort fjällsjöar som tidigare varit goda fiskesjöar. Det går framför allt ut över ortsbefolkningen som får minskade inkomster av fisketurism, säger Ulrika Stensdotter, Havs- och vattenmyndigheten.
Det är Naturvårdsverket som har finansierat projektet Refine och till hjälp har man haft forskare och utredare från bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och Havs- och vattenmyndigheten.