När läsåret 2019/20 summeras kan kultur- och utbildningschef Fredrik Westerlund se tillbaka på en god prestation från Arjeplogs grundskoleelever. Samtliga i årskurs nio nådde kunskapskraven och slog därmed riksgenomsnittet samt skolverkets prognos.
– Det känns helt fantastiskt. Det är speciellt att varje elev har fått möjlighet att klara grundskolan. Sen så ska man veta med sig att sånt här svänger från år till år, säger han.
Anledningen till resultatet beror på flera faktorer.
– Rektor tillsammans lärare har jobbat med att motivera och intressera eleverna för studier. Sedan gäller det också att inkludera eleverna och göra dem till ägare att av sitt eget lärande. Vi vill få dem att känna att de skapar något tillsammans med sina lärare.
Detta har man åstadkommit trots en rådande pandemi där Arjeplog valt att inte stänga skolorna.
– Det har varit en slitsam period för våra lärare där de hållit verksamheten under armarna och haft kvalitén i behåll. Jag tycker att grundskolan i Arjeplog har löst pandemin fantastiskt bra. De har informerat om den i undervisningen och samtidigt orkat hela vägen in i mål.
– Under året har haft en personalfrånvaro på 25 till 35 procent. På grund av det har det blivit tungt för både de som tvingats vara hemma och inte kunnat bidra. Samtidigt har det också varit tungt för den som varit frisk och fått täcka upp. Där måste vi hitta en balans så vi inte hamnar i samma situation igen till hösten, säger Fredrik Westerlund.
Varje år gör Skolverket en prognos för hur många elever som bör klara godkänt betyg på respektive skola baserat på bland annat andelen nyanlända samt föräldrars utbildningsnivå. För 2020 prognostiserade myndigheten 65 procents måluppfyllelse för Silverskolan.
– Ser man till Skolverkets prognos så har vi inte alltid de bästa förutsättningarna med oss in men vi har ändå lyckats bra. Det har vi gjort genom att vi har en rektor med ett pedagogiskt ledarskap, bra lärare och duktiga elever.
Kan det vara så att det är Skolverket som legat lågt i sina beräkningar?
– Beräkningen ser onekligen låg ut i förhållande till hur vi har placerat oss i år. Andelen nyanlända elever är något som kan förändras snabbt. Men förändringen av föräldrars utbildningsbakgrund är långsam. Det är ju inte så att barnens föräldrar helt plötsligt genomför en fyraårig universitetsutbildning, säger Fredrik Westerlund.