Elevhemmet i Arjeplog kan stängas

Från nästa höst riskerar gymnasieelever att förlora möjligheten att bo på elevhemmet. "Vi har inte blivit erbjudna någon lösning", säger eleven Martin Halling.

Martin Halling kommer från Stockholm och är en av 30 elever som bor på elevhemmet. "Om vi vill ha en chans att gå ut vår utbildning måste vi hitta ett annat boende", säger han.

Martin Halling kommer från Stockholm och är en av 30 elever som bor på elevhemmet. "Om vi vill ha en chans att gå ut vår utbildning måste vi hitta ett annat boende", säger han.

Foto: Jennifer Sjödin

Arjeplog2020-10-19 18:00

Kommunstyrelsen har i sitt budgetförslag till kommunfullmäktige inte finansierat elevhemmet från hösten 2021. Antalet boende på elevhemmet har under åren minskat och enligt Fredrik Westerlund, utbildnings- och kulturchef i Arjeplogs kommun, ligger årskostnaden på 2,9 miljoner kronor.

– Vi har 30 elever i en byggnad som egentligen har 72 rum och då blir det naturligtvis väldigt dyrt, säger Fredrik Westerlund.

Driften fortsätter under vårterminen 2021 innan det enligt förslaget avvecklas.

– Det är naturligtvis tråkigt. Vi är stolta över vårt elevhem, men samtidigt måste vi laga efter läge. Pengar vi inte har kan vi inte använda, säger Fredrik Westerlund.

Enligt honom är det många föräldrar som hört av sig.

– De är oroliga, besvikna och bekymrade för hur de ska lösa det på ett bra och tryggt sätt för sina barn. Det är många som framfört att personalen på elevhemmet har stor betydelse och fungerar som trygga och säkra vuxna i barnens vardag, säger han.

Martin Halling flyttade till Arvidsjaur från Stockholm för att kunna läsa fordonstestteknik på Hornavanskolan. Han går årskurs 2 och bor på elevhemmet.

– Nu måste jag hitta en lägenhet. När vi sökte den här utbildningen blev vi informerade att det finns ett elevhem där vi kan bo för ett rimligt pris och nu riskerar det att tas bort innan vi hinner ta vår gymnasieexamen, säger Martin Halling.

Han undrar om det ens finns lediga lägenheter till alla boende på elevhemmet.

– Vi har inte blivit erbjudna någon lösning och vad jag vet ingen ersättning. Det största problemet är att det blir en mycket större kostnad för oss elever, säger Martin Halling som uppger att han betalar 2 415 kronor i hyra för att bo på elevhemmet.

Han ser också en risk att elever väljer att flytta och söka sig till en ny skola.

– Eller helt enkelt hoppa av och börja jobba utan gymnasiekompetens. 

Han tycker att läget känns tråkigt och jobbigt.

– Om nu både elevhemmet och skolan stängs finns ingen säkerhet att vi får gå klart den utbildning vi blivit lovade. Lärare med specialkompetens kanske slutar och då tar vi inte gymnasieexamen med den specialkunskap som vi blivit utlovade. Det känns som att man har en osäker framtid här, säger Martin Halling.

Frågan om elevhemmet kommer upp för beslut på nästa kommunfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!