I ett mejl till PT skriver klass 8 och 9 på Kyrkholmsskolan i Arjeplog om sin besvikelse inför examensfirandet.
Detta efter att de inte fått gehör för sina åsikter kring hur de vill att firandet ska se ut.
– Det är så tråkigt att vi inte får vara i kyrkan tillsammans och jag förstår inte riktigt varför, det känns surt, säger Alva Bergman och får medhåll av kompisen Chanel Rosie.
Eleverna har tidigare firat gemensamt med alla klasser från årskurs 6 till 9 i kyrkan, men när pandemin kom blev det istället så att eleverna firande var för sig i sina klassrum. Det gemensamma firandet har sedan inte kommit tillbaka som tidigare, de senaste två åren har bara niorna fått vara med i kyrkan på den traditionella avslutningen.
De andra klasser får följa med och gå till kyrkan om man vill.
– Men det är få som följer med då de inte känner sig delaktiga, säger Alva Bergman som menar att det är speciellt att få gå ut nian.
– Man vill säga hej då kompisarna i alla klasser, vi ryms i kyrkan så det är inga problem.
I mejlet skriver eleverna: "Vi vill vara i kyrkan för att känna en gemensam avslutning och att alla ska kunna vara delaktiga tillsammans. Att vi går tillsammans alla klasser till kyrkan och att varje klass sjunger och även en gemensam sång och så håller några av niorna tal".
Eleverna uppger att majoriteten av dem vill vara i kyrkan på examen, men att rektorn vägrar lyssna.
"Kyrkholmskolan i Arjeplog är en diktatur", tycker eleverna.
Rektorn Helene Lindberg uppger att skolavslutningen under några år sett ut så att eleverna först möter sina mentorer i klassrummet och äter glass/pratar. Sedan blir det firande på skolgården med de äldre eleverna för sig och de yngre för sig med sång, tal eller annat som önskas där anhöriga kan delta.
Sedan blir det samling för årskurs 9 och promenad till kyrkan för traditionell avslutning.
"Om man som elev årskurs 6–8 önskar följa med till kyrkan är man välkommen att göra det, vill man hellre genast ta sitt efterlängtade sommarlov så gör man det", skriver Lindberg i ett mejl.
Är det inte viktigt att lyssna på eleverna?
"Att lyssna på eleverna är oerhört viktigt och med det här upplägget har vi vägt in olika synpunkter samt för- och nackdelar och landat i att vi även framöver kommer att genomföra skolavslutningen enligt ovan", skriver rektorn som menar att man inte kan göra alla nöjda.