Mari-Teres Ögren har länge funderat på att vara egenföretagare, men det passade inte under småbarnsåren. När klädaffären Nina's stängde för fyra år sedan kom tanken igen men tiden var inte rätt då heller. Förra året öppnade en klädbutik på Drottninggatan och efter att den stängde var beslutet fattat.
– Jag tänkte att det vore tråkigt om Arjeplog blev utan klädaffär igen. Jag sökte starta eget, pratade med banken och allting klaffade så då körde jag. Jag kastade mig ut i det okända, säger hon.
Nu har det gått några veckor sedan butiken öppnade. Mari-Teres Ögren tycker att det känns jätteroligt. Hon hoppas att intresset fortsätter och att det inte bara är nyhetens behag.
– Under öppningsveckan gick Arjeplogarna man ur huse, jag kunde aldrig tänka mig att jag skulle få sådan uppslutning. Sen förstår jag att folk inte kommer att sluta beställa kläder, men jag hoppas att man kommer in här och kollar innan man trycker på beställa-knappen, säger hon.
Kundbemötandet är något hon har nytta av från sin gamla karriär som handläggare på Transportstyrelsen.
– Det jag kan är att ha kontakt med kunder, det har jag haft i många år. På Transportstyrelsen har jag ju bara haft kontakt med kunder i telefon, men där har jag alltid resonerat så att även fast kunden inte ser mig så ska jag alltid avsluta samtalet med ett leende, för jag tror att det hörs.
Mari-Teres Ögren tycker det känns bra att kunna styra själv och att det är roligt att få träffa människor.
– Just nu känns allt bara roligt, även fast jag är medveten om att jag kommer att få jobba jättemycket eftersom jag är själv, men jag får kolla med döttrarna om de kan hjälpa till om det behövs.
Ser du några utmaningar?
– Ja, jag har öppnat en affär i en ort med 2 700 invånare. Det är en utmaning. Arjeplog är inte speciellt stort, men jag kände också att det är så mycket negativt, det är nedläggningar och på samhället pratar man om att det inte finns någon framtidstro, men då kan väl jag prova att bidra med något positivt.
Hon säljer framför allt damkläder, men även herr och barn samt en del smycken, väskor och smink. Tanken är att ha ett brett spann av klädstorlekar och om plagget är slut kan hon beställa hem det. Butiken är döpt efter hennes mormor Nanna, ett namn som även Mari-Teres själv bär som mellannamn liksom en av döttrarna och ett av barnbarnen.
Mari-Teres hoppas att verksamheten ska rulla på så bra att hon framöver kan anställa någon.
– Om ekonomin tillåter att jag kan anställa någon så kommer jag självklart att göra det. Det är ett arbetstillfälle och det är roligare att vara två.
Du tog steget och startade eget, vad är ditt tips för att våga?
– Man måste våga kasta sig ut. Man är kvar i det trygga, jag vet vad jag har, men jag vet inte vad jag får. Man är rädd för förändring för att man kastar sig ut i det okända och det har jag också varit.
– Är det rätt tid i livet? Tidigare var det inte det, men nu har jag vuxna barn som har egna liv och då kändes det som att jag vågade kasta mig ut. Det värsta som kan hända är att jag får stänga för att det inte fungerade, men då har jag provat.
Det här var första valet på länge som Mari-Teres Ögren inte ställde upp i kommunpolitiken.
– Det känns som ett bra val. Jag säger inte att jag aldrig kommer att engagera mig igen, men nu känns det ganska skönt med en paus.