PT har tidigare skrivit om att Arjeplogs kommun vill skärpa kraven på campingar och kräva bygglov för spiketält. I en skrivelse till kommunen uppger berörda campingägare att det råder stor osäkerhet för vad som gäller och hur det kommer att bli: "För Arjeplog som turistkommun är kommunens hantering av spiketält närmast en ödesfråga".
Skrivelsen skickades in i slutet av augusti, men de har inte fått någon återkoppling ännu. I den finns förslag på hur ett regelverk för campingkomplement, så kallat spiketält, kan se ut. Man har bland annat utgått från regler som tillämpas i exempelvis Gällivare, Storuman, Vilhelmina och Malå kommuner.
– Jag har ringt runt till alla kommuner i hela inlandet ner till Dalarna för att få veta vad som gäller där och det ligger till grund för det som vi har skrivit, säger Håkan Ederlöv som driver Galtis AB.
Thomas Westerlund, som driver Jäckvik fjällcenter AB, tycker att det är mycket som är tolkningsfrågor.
– Vår kommun har väl tolkat det hårdast av alla kommuner i hela fjällkedjan. Det tycker jag är lite underligt för de sa på det första mötet att de hade gjort som de andra, men det hade de ju inte alls gjort, säger han.
Den springande punkten är huruvida spiketältet ska betraktas som en byggnad eller en campingenhet. Kommunen trycker hårt på brandskyddet och i sin presentation till verksamheterna framgår det att man har gjort bedömningen att ett spiketält vanligtvis har en varaktig placering och ska då räknas som en byggnad.
Campingägarna å sin sida anser att en husvagn och ett spiketält tillsammans ska betraktas som en campingenhet utifrån vissa förutsättningar. Exempelvis ska spiketältet vara enkelt flyttbart, det får inte ha en fast grundläggning eller vara anslutet till VA. De anser att verksamheterna själva ska få bestämma vilka regler som gäller för spiketälten på campingen, men med ett maxtak vad gäller måtten. Säkerhetsavståndet mellan två campingenheter får då inte understiga fyra meter.
– Om inte kriterierna uppfylls är det en byggnad och då är det åtta meters säkerhetsavstånd som gäller, säger Ederlöv.
De föreslår att det ska krävas bygglov först när ett spiketält är uppställt längre än en vintersäsong, det vill säga åtta månader. På en kommersiell campingplats anser man att campingägaren bör kunna söka bygglov för samtliga anvisade platser inom campingområdet.
Enligt campingägarnas bedömning finns det fler än 700 spiketält i kommunen: "För vinterturismen har användandet av spiketält utvecklats i hela Norrlands inland och är i dag närmast ett krav på en vintercamping".
De trycker också på vikten att vara konkurrensneutrala.
– Det är ändå samma regelverk som finns i hela Sverige och då måste det tolkas och tillämpas likadant i alla kommuner. Det vore helt oacceptabelt om de skulle behöva flytta bort förgårdarna från vår camping men de kan ställa dem i Nalovardo eller Kåbdalis, säger Håkan Ederlöv.
De skriver att det är viktigt att denna process inte drar ut på tiden och att de måste kunna informera sina kunder om vilka förutsättningar som gäller. Håkan Ederlöv har fått många frågor kring det här.
– Ja, telefonen har nästan brunnit upp, säger han.