Byn med anor från 1700-talet

Två mil öster om Arjeplog ligger Radnejaur – byn som är omgiven av tre sjöar. Bara ett stenkast från byn ligger också ett av Arjeplogs nya besöksmål.

Lotta Eriksson bor tillsammans med sin familj på Rádnagård. Dit flyttade de 2019 och Lotta såg med en gång potentialen i gården. "Det här kan man göra någonting av, tänkte jag med en gång när jag såg det".

Lotta Eriksson bor tillsammans med sin familj på Rádnagård. Dit flyttade de 2019 och Lotta såg med en gång potentialen i gården. "Det här kan man göra någonting av, tänkte jag med en gång när jag såg det".

Foto: Carolina Bengtsson

Arjeplog2022-07-30 08:00

Längs med byavägen som löper parallellt med riksväg 95 bor Martin Flinkfelt, född och uppvuxen i Radnejaur. 1856 köpte hans förfäder, bröderna Karl-Gustaf och Johan Flinkfelt byn av Petrus Læstadius. Karl-Gustaf var Martins farfars far.

– Men innan dess var Radnejaur ett gammalt lappskatteland från 1700-talet. Det hette då Radna och ägdes av samen Nils Nilsson Sjonka, berättar Flinkfelt.

I den gula villan bor han tillsammans med sin fru Ketty Flinkfelt sedan 2007. Hit flyttade de från Arjeplog då pensionen trädde in för att ha närhet till naturen, jakten och fisket. Just nu bor det ett 20-tal personer i byn.

– Men när jag var pojk, på 50-talet, så var vi 90 stycken, säger Martin Flinkfelt och fortsätter:

– 1948 var det invigning av den nya skolan som kommunen byggde. Den var i gång fram till 1957 innan den lades ner.

Bara ett par hundra meter från korsningen in till byn ligger Rádnagård. Där bor Lotta Eriksson med sin familj sedan 2019 och för andra året i rad har hon gårdsbutiken öppen över sommaren i en av gårdens timringar.

– De flesta kanske först riktar sig till turister men jag tänker att det här är för att arjeplogarna ska ha ett besöksmål, säger Lotta Eriksson om sin satsning på eget företag bredvid det ordinarie jobbet i butiken på Silvermuseet.

Vi slår oss ner i sofforna som Lotta låtit ställa upp i den del av timringen där hennes butik är belägen. I andra änden finns det en loppis dit flera av besökarna söker sig i jakt på nya fynd. In till den självbetjänade butiken tar de sig sedan i jakt på delikatesser.

– Tyvärr finns det inte så många lokala delikatesser. Men jag tänker i första hand småskaligt och lite speciellt, säger Lotta och syftar på flaskan med umamifond från västkusten som är gjord på sjöpung.

– Jag gillar att hitta sånt som är speciellt. Utbudet är en god blandning och inredning är ett stort intresse så det är en del. Sen finns såklart gårdens ägg – just nu har jag inte så många höns men lite ägg blir det.

Gården som lokalt varit känd som Blomgrens, efter förra ägarna, döptes om i samband med att familjen Eriksson flyttade dit.

– Vi har tagit namnet från sjön vi bor bredvid, Radnejaur, som heter Rádnávrrie på umesamiska. Rádna har två betydelser: kamrat och den första kalven om våren. Jag är själv från Lomträsk utanför Arvidsjaur från en renskötarfamilj, säger Lotta Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!