Utbildas för att bemöta självmordsbenägna

Blåljusverksamheten i Arjeplog har utbildats för att på bästa sätt kunna bemöta självmordsnära personer. Målet är att all blåljusverksamhet ska larmas vid ett suicidlarm. "Tiden är avgörande", säger polisen Tina Hallin.

Deltidsbrandmannen Ludvig Viklund, sjuksköterskan Kerstin Bergman och polisen Maria Lestander gick utbildningen i Arjeplog förra veckan. "Utbildningen var jättebra. Det är jättebra att vi fick göra det här tillsammans", säger Kerstin Bergman.

Deltidsbrandmannen Ludvig Viklund, sjuksköterskan Kerstin Bergman och polisen Maria Lestander gick utbildningen i Arjeplog förra veckan. "Utbildningen var jättebra. Det är jättebra att vi fick göra det här tillsammans", säger Kerstin Bergman.

Foto: Jennifer Sjödin

Arjeplog2021-12-23 11:00

Utbildningen riktar sig till blåljusverksamheterna med syftet att all personal ska ha rätt kunskap när de möter självmordsnära personer på ett larm. Målet är att det sedan ska dras ett samverkanslarm när det handlar om suicid. Något som är extra viktigt i glesbygd, enligt områdespolisen Tina Hallin som är huvudinstruktör för utbildningen.

– Tiden är det avgörande när man pratar suicid. Om polisen finns närmast i Piteå är det två och en halvtimmes bilfärd innan man är framme och det är väldigt lång tid om man funderar på att ta sitt liv, säger hon.

Om varken polis eller ambulans finns på plats blir räddningstjänsten extra viktig.

– Ibland kan man få vänta länge på polis och ambulans och då är det jätteskönt om räddningtjänsten kan kliva in tills polisen kan komma och stötta, säger Tina Hallin.

undefined
Förra veckan genomfördes den första AOSP-utbildningen i Arjeplog. AOSP står för akut omhändertagande av självmordsnära person. Nästa år väntas fler utbildningsomgångar.

Oavsett vilken blåljusverksamhet som kommer först på plats ska personen få samma bemötande tack vare samverkansutbildningen. 

– Man ska känna sig mer trygg när man har gått utbildningen och inte vara lika rädd. Det är lite läskigt att möta människor som mår psykiskt dåligt, säger hon.

Deltidsbrandmannen Ludvig Viklund deltog i utbildningen förra veckan.

– Det är jätteviktigt att man pratar om det här. Man trodde att man kunde göra saker värre så den här utbildningen var jättenyttig. Det känns bra att man har med sig lite verktyg i ryggsäcken utifall man stöter på det här någon gång i livet, antingen privat eller i jobbet, säger han.

undefined
"Det känns bra att man har med sig lite verktyg i ryggsäcken utifall man stöter på det här någon gång i livet, antingen privat eller i jobbet", säger deltidsbrandmannen Ludvig Viklund efter utbildningen.
undefined
"Det är ju för att kunna hjälpa och förhoppningsvis rädda personer som befinner sig i den här situationen", säger sjuksköterskan Kerstin Bergman.

Sjuksköterskan Kerstin Bergman arbetar vid ambulansen. Hon tycker att utbildningen var givande och hon hoppas att fler får gå den.

– Det är ju för att kunna hjälpa och förhoppningsvis rädda personer som befinner sig i den här situationen, säger hon.

Polisinspektören Maria Lestander tycker att det är viktigt att alla har en gemensam handlingsplan om till exempel polisen inte finns på plats.

– Om patrullen är en timme bort kan det hinna hända jättemycket. Om någon exempelvis har tagit tabletter och man hör att personen sluddrar är det jättestor skillnad om man kan skicka dit någon på några minuter istället. Vi har avstånden emot oss och därför behöver vi en sådan lösning där fler kan åka ut, säger hon.

undefined
Polisen Tina Hallin är huvudinstruktör för utbildningen som riktar sig till blåljusverksamhet. Kollegan Maria Lestander var en av deltagarna. "Vi har avstånden emot oss och därför behöver vi en sådan lösning där fler kan åka ut", säger hon.

Utbildningen har genomförts i bland annat Arvidsjaur. Nästa år sker fler utbildningsomgångar i Arjeplog och även i Piteå och Älvsbyn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!