Barn- och elevombudet: "Det är inte rimligt"

Det är orimligt att en skola skulle vara förskonad från kränkande behandling under flera år. Den slutsatsen drar barn- och elevombudet Mårten Petersson som betonar vikten av att anmäla.
– Det är ovanligt att man missar det här totalt, säger han.

Barn- och elevombudet Mårten Petersson har en avdelning med 25 jurister som utreder uppgifter om kränkningar i skolan.

Barn- och elevombudet Mårten Petersson har en avdelning med 25 jurister som utreder uppgifter om kränkningar i skolan.

Foto: ERIC CEDERLUND

Arjeplog2024-12-05 01:00

Skolan i Arjeplogs kommun anmäler få fall av kränkande behandling. Under tre år har inte en enda kränkning skett enligt dokumentationen, något som föräldrar i Arjeplog menar inte stämmer. De vittnar i stället om en hård jargong i skolan där barn utsätter varandra för både förnedrande ord och fysiskt våld.

Att inte anmäla kränkande behandling strider mot skollagen. Det är barn- och elevombudet Mårten Petersson tydlig med.

– Om en elev upplever sig kränkt på en skola och det kommer till en vuxens kännedom. Då har den vuxne en skyldighet att informera sin rektor. Rektorn har sedan en skyldighet att informera huvudmannen om att det har skett en kränkning på den skolan.

Huvudmannen, i det här fallet kommunstyrelsen i Arjeplogs kommun som företräds av utbildningschefen, är skyldig att utreda den anmälda kränkningen och om det visar sig att det är en kränkning ska man vidta åtgärder för att förhindra att det händer igen.

– Vanligt är att rektorn har delegation på att utreda det. Det ska dokumenteras och är det så att man konstaterar att något har hänt måste huvudmannen sätta in åtgärder, säger Mårten Petersson.

Enligt barn- och elevombudet är det jätteviktigt att skolan anmäler alla upplevelser av kränkande behandling.

– Får inte huvudmannen information om att det förekommer kan man inte heller sätta in åtgärder. Det är otroligt viktigt och det är därför den här lagstiftningen finns.

Mårten Petersson säger att det inte är rimligt att en skola inte skulle haft en enda upplevd kränkning under tre år.

– Jag uttalar mig inte i enskilda fall men nej, det är inte rimligt att man inte har registrerat upplevelser av kränkningar på enskilda skolor.

Är det vanligt att skolor inte rapporterar fall av kränkande behandling?

– Det du beskriver förekommer i en hel del kommuner, men jag vill påstå att det är ovanligt att man missar det här totalt. Skolinspektionen stöter på det ibland i sin tillsyn och oftast handlar det om bristande rutiner eller någon person som inte uppfattat hur rutinerna ska följas. I värsta fall har man inga rutiner i kommunen. 

Enligt Mårten Petersson bör föräldrar som upplever problem i första hand ta kontakt med rektorn och sedan vända sig till huvudmannens klagomålshantering.

– Om inte det ger effekt eller bristerna är omfattande och allvarliga kan man vända sig till Skolinspektionen och barn- och elevombudet.

Barn- och elevombudet

Barn- och elevombudet (BEO) är en självständig funktion inom Skolinspektionen som bevakar barns och elevers rättigheter och utreder uppgifter om kränkningar i skolan. BEO kan även kräva skadestånd för barn och elever som varit utsatta för kränkningar och mobbning. En annan viktig uppgift är att informera om skollagens bestämmelser om nolltolerans mot kränkningar och mobbning. BEO finns på Skolinspektionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!