Läser man kommunens statistik är Arjeplog en mönsterort där skolan i princip är fri från kränkningar, mobbning och diskriminering.
De senaste tio åren har skolan anmält 21 incidenter. Från 2018 och fram till november 2024 är antalet 8 stycken.
Under åren 2021, 2022 och 2023 har inte ett enda fall av kränkande behandling rapporterats. Samtidigt vittnar föräldrar i Arjeplog om en helt annan verklighet.
– Att det inte finns några anmälningar är enbart för att skolan mörkar kränkningar och våldshandlingar, säger en förälder.
PT har varit i kontakt med fem föräldrar som alla berättar om en skola där barn dagligen blir utsatta och utsätter andra.
– Det är ett känt problem att barnen låter extremt illa mot varandra. Det är i princip dagligen som barn kallas för horor, feta, fula, idiot, dumjävel och bögjävel, säger en förälder.
Förutom en kränkande jargong handlar det om rena våldshandlingar. Föräldrar tar upp exempel när barn utsatts för sparkar, slag och strypgrepp på skolgården.
Föräldrar vittnar om att det gått så långt att de inte velat släppa iväg sina barn till skolan, en del har övervägt att skolstrejka för att inte riskera att barnen blir utsatta för kränkningar.
– Under en vecka var mitt barn utsatt för tre allvarliga kränkningar. Han blev sparkad och slagen och allt det här fick jag veta av en annan förälder som kontaktade mig. När jag ringde rektorn visste hon inget. Det är katastrof, säger en förälder.
En annan förälder berättar:
– Min son blev sparkad och slagen på skolgården. En annan förälder kontaktade mig och sa att han hade blivit misshandlad. Personalen hade sett allt, men när jag kontaktade mentorn fick jag veta att det ”fallit mellan stolarna".
Barn som vågat berätta om kränkningar har blivit kallade för golare av andra elever. Vissa barn vill inte gå till skolan.
– Mitt barn litar inte längre på personal. Han säger att de inte lyssnar om det händer något. När man tappar tilliten för de trygga vuxna. Då är det illa.
Föräldrarna upplever det som ett stort problem att informationen om kränkningarna främst kommer från andra föräldrar. De berättar att de varit i kontakt med rektorn flertalet gånger och påtalat att de måste ringa hem när det skett våld och kränkningar, utan resultat.
– När vi ringer till rektorn säger hon ofta att hon inte har någon information eller att man har löst det på skolan. Men jag som förälder behöver också få veta. Jag vill inte att mina barn ska bli utsatt eller utsätta andra. Då behöver vi ta tag i det hemma också.
Enligt skollagen är personal skyldiga att anmäla till rektorn om de får veta att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling. Rektorn i sin tur är skyldig att anmäla detta till huvudmannen som skyndsamt ska utreda omständigheterna och vidta åtgärder.
– Det är uppenbart att Arjeplogs kommun inte följer skollagen. Det är jätteallvarligt, säger en förälder.
Att Arjeplogs kommun ligger i underkant med antalet kränkningsärenden blir tydligt när man jämför med de något större grannkommunerna i Pite älvdal. I Arvidsjaur har 619 anmälningar gjorts sedan 2020. I Älvsbyn är antalet 1 371.
– Älvsbyn och Arvidsjaur är lite större, men det borde åtminstone vara några 100-tal kränkningar.
Ingen av föräldrarna köper att det bara skulle ha varit sex kränkningar på fem år.
– Under de åren har det hänt mer än så bara runt mina egna barn som borde ha rapporterats. Både där de gjort saker och blivit utsatta, säger en förälder.
En förälder säger att det varit incidenter runt hennes barn minst två gånger per månad under flera års tid.
– Det har varit kränkningar som ”dumjävel”, ”din mamma är en hora” och ”du ska dö”. Det har varit slagsmål med sparkar i magen. En gång blev mitt barns huvud dunkat i marken av ett annat barn. Skolan informerade aldrig utan jag fick veta det här två dagar senare av en annan förälder.
Föräldrarna säger att de har förståelse för att det ibland kan vara svårt för skolan att dra gränsen för när en anmälan ska ske, men att kulturen nu inte är acceptabel.
– Barnen på skolan har ett fruktansvärt språk mot varandra. Jag förstår att de kanske inte kan göra en anmälan varje gång någon säger dumjävel. Men får barnet en snyting över näsan och börjar blöda näsblod är det en våldshandling som bör rapporteras.
När en förälder begärde ut dokumentationen om sitt barn inför en eventuell NPF-utredning lämnade rektorn ut endast en handfull rapporter där flera är rena olyckor som skett på skoltid.
– Mitt barn har varit involverad i ganska många konflikter och jag blev chockad när jag inte fick ut mer dokumentation. Det är helt bedrövligt. Mitt barn kanske behöver extra stöd, men det finns inget som visar vad som har hänt.
Enligt Silverskolans likabehandlingsplan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling som upprättats av rektorn Helene Lindberg i augusti 2023 står det att det är eleverna som själva får bestämma om det ska bli ett ärende.
"Vill inte eleven/eleverna gå vidare med ärendet så kan ärendet avslutas redan här utan att någon dokumentation har skett", står det i planen.
Föräldrarna säger att det är hemskt att lägga det ansvaret på barnet.
– Man blir mörkrädd. Vilket barn vill göra en anmälan mot sin kompis och riskera att bli utfryst och utpekad som en golare. Det går inte att lägga det ansvaret på ett barn som vill passa in.
Föräldrarna har anmält grundskolans hantering till Skolinspektionen.