Sture visar jobbet som linjemontör

I nya tv-serien "Högspänning" får tittarna följa med bakom kulisserna på arbetsplatser i energibranschen. En av dem som är med är linjemontören Sture Burman från Arjeplog. "Det är många led tills du har ström i vägguttaget", säger han.

Linjemontören Sture Burman kommer att vara med i avsnitt tre i den nya tv-serien "Högspänning" som har premiär 27 mars. "Det är roligt att visa svenska folket att det inte bara är att trycka på lysknappen så tänds lampan, det är många led tills du har ström i vägguttaget", säger han.

Linjemontören Sture Burman kommer att vara med i avsnitt tre i den nya tv-serien "Högspänning" som har premiär 27 mars. "Det är roligt att visa svenska folket att det inte bara är att trycka på lysknappen så tänds lampan, det är många led tills du har ström i vägguttaget", säger han.

Foto: Viaplay

Arjeplog2023-03-17 06:00

I Viaplays nya reality-serie har arbetsvardagen filmats vid vattenkraftverk, vindturbiner och högspänningsledningar som försörjer Sverige med energi.

– Intresset för energifrågor har aldrig varit större. Elpriser, elanvändning och olika fossilfria kraftslag diskuteras flitigt. Vi ville ta chansen att visa hjältarna bakom delar av Sveriges energiförsörjning, säger Lotta Henrysson, HR chef för Vattenfall Sverige och fortsätter:

– Genom att visa tittarna hur våra medarbetares arbetsdag ser ut och de utmaningar de ställs inför, som att rensa ledningar från träd under en snöstorm eller att jobba hundra meter upp i luften på vindkraftverken, är spännande och kan ge en större förståelse för hjältarna som gör detta. Vi vill visa branschen från insidan och det har aldrig gjorts förr.

undefined
"Intresset för energifrågor har aldrig varit större. Elpriser, elanvändning och olika fossilfria kraftslag diskuteras flitigt. Vi ville ta chansen att visa hjältarna bakom delar av Sveriges energiförsörjning", säger Lotta Henrysson, HR chef för Vattenfall Sverige.

Serien visar medarbetare vid Vattenfall och Skellefteå Kraft. En av dem är Sture Burman, som arbetar som linjemontör åt Vattenfall i Arjeplog. 

Hur känns det att vara med?

– Det känns spännande. Det började med att jag blev nominerad av chefen och jag trodde att det skulle vara en reklamfilm eller något, jag hade missat att det var en sådan här serie men det var bara att hoppa på tåget, säger han och skrattar.

– Det är roligt att visa svenska folket att det inte bara är att trycka på lysknappen så tänds lampan, det är många led tills du har ström i vägguttaget.

En linjemontör arbetar med att bygga och underhålla elnät.

undefined
När Sture Burman filmades jobbade han bland annat med kabelförlängning, snöslagning och ett kabelfel uppe i fjället. "Jag är glad att jag fick vara med på tåget", säger han om sin medverkan.
undefined
"Jag vill även visa att vi har stora avstånd här uppe. Har vi ett fel så kan det ta tre timmar innan jag alls är på plats och då kan det ta lite tid innan vi får igen strömmen. Vi har mycket kabelläggning och blir det fel på kabeln så tar det ännu längre tid att fixa. Vi kanske kan få förståelse att det är därför det tar tid. Vi får ingen karta med en röd prick på som säger att där har vi felet, vi kanske måste leta det", säger Sture Burman.

Finns det utmaningar med ditt jobb?

– Utmaningen är att vi har döden på andra sidan. Öppnar jag ett fack eller någonting så vet jag att jag har strömmen där och stoppar jag in armen då är det god natt. Man måste vara skärpt, även om klockan är fyra på morgonen och man har hållit på hela natten så måste man veta vad man håller på med. Man vill ju komma hem varje kväll så man får tänka sig för, säger Sture Burman.

Vad är det bästa med jobbet?

– Jag är ingen kontorsmänniska så det bästa är att man får vara ute och att man har hela kommunen som arbetsplats. Vi får även åka till grannkommunerna och jobba, vi tillhör Jokkmokk, Älvsbyn, Arvidsjaur och Arjeplog.

Produktionen har följt med personalen i vardagen och Sture Burman jobbade bland annat med kabelförlängning, snöslagning och ett kabelfel uppe i fjället när han filmades. Han kommer såklart att titta på premiären.

– Det känns lite spännande. Det är en rolig grej och jag är glad att jag fick vara med på tåget.

Sture Burman kommer att vara med i avsnitt tre.

Enligt Energiföretagen Sverige är energibranschens kompetensbehov stort. Inom de närmaste tre åren kommer cirka 1 700 tekniker och ingenjörer att gå i pension, men utifrån behovet behöver närmare 8 000 nya tekniker och ingenjörer rekryteras.

– Vattenfall har precis som hela energibranschen stora behov av att säkra kompetens och nya medarbetare både nu och för framtiden. Allt från ingenjörer, tekniker, linjemontörer, systemutvecklare och projektledare. Serien ger oss en möjlighet att visa upp branschens olika jobb och våra kompetenta medarbetare för att inspirera fler att söka jobb på Vattenfall och inom energibranschen, säger Lotta Henrysson.                                                                                           

undefined
Sture Burman har arbetar som linjemontör i 31 år. Personal inom energibranschen beskrivs i serien som hjältar, vilket är något han stämmer in i. "Ja, för har vi ingen ström så fungerar ingenting. Allting stannar, säger han.
"Högspänning"

Tv-serien har premiär 27 mars på Viaplay och produceras av Delta Studios i samverkan med Energiföretagen Sverige. Programmet är ett samarbete mellan Vattenfall och Skellefteå Kraft.  Det är en så kallad workplace reality-serie med föregångare som Viaplays "Svenska Truckers" och "Frusna Vägar".

"Högspänning" kommer även att sändas på måndagar i TV3.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!