Sveriges socialminister backar Arjeplog: "Ett föredöme"

Nyheten att ovaccinerad omsorgspersonal i Arjeplog tvingas byta arbetsuppgifter har väckt riksdebatt. Nu ger socialminister Lena Hallengren (S) kommunen rätt. "Vi behöver se till att inte äldre utsätts för risk när de får vård och omsorg", säger hon.

Sveriges socialminister Lena Hallengren (S) tycker att Arjeplogs kommun gör rätt i att låta ovaccinerad omsorgspersonal byta arbetsuppgifter. (Arkivbild)

Sveriges socialminister Lena Hallengren (S) tycker att Arjeplogs kommun gör rätt i att låta ovaccinerad omsorgspersonal byta arbetsuppgifter. (Arkivbild)

Foto: Henrik Montgomery/TT

Arjeplog2021-10-08 12:53

Nyligen framkom att personal inom hemtjänsten i Arjeplog – de som inte tagit vaccin mot covid-19 – tvingats byta arbetsuppgifter. Det kan exempelvis handla om att sköta administrativa uppgifter eller att diska, tvätta och städa.

På fredagsmorgonen bjöd statsrådet in Arjeplogs kommun till ett digitalt möte. Dock inte för att rikta kritik mot hanteringen av ovaccinerad omsorgspersonal. Tvärtom. 

– Vi behöver försäkra oss om att personer som jobbar med patienter inte kommer in med en ökad risk för svår sjukdom. Det är också i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer för personal inom vård och omsorg, menar socialminister Lena Hallengren.

Hon poängterar samtidigt att Arjeplogs kommun inte är ensamma om att justera arbetssysslor för ovaccinerad personal.

– Det är inte unikt att personal kan få göra andra saker. Det kan finnas medicinska skäl eller andra tveksamheter som gör att vissa inte vaccinerar sig, och då behöver vi se till att inte äldre utsätts för risk när de får vård och omsorg. 

En del politiska röster vill införa vaccinkrav för vård- och omsorgsanställda i Sverige. Lena Hallengren menar att en sådan lagstiftning skulle ta väldigt lång tid att införa. 

– Det är ingen lösning här och nu. Istället handlar det om att jobba med personalen och hela befolkningen. Det ska finnas en vilja att vaccinera sig och allt måste vara lättillgängligt. 

Till exempel erbjuder många kommuner personal inom vård- och omsorg vaccinering på arbetstid. Så även i Arjeplog.

– Det är viktigt att vi anstränger oss för att det inte ska finnas några trösklar för den enskilde. Det ska vara enkelt att vaccinera sig och där tycker jag att Arjeplog är ett föredöme, säger Lena Hallengren som även berömmer kommunens höga vaccinationsgrad.

Kommunalrådet Isak Utsi förklarar varför mötet med socialministern var viktigt.

– Vi är såklart glada att få berätta om vårt arbete och hoppas att det kan gagna andra kommuner. Det kanske inspirerar och ger verktyg till andra när de jobbar med det här. Så har det varit under hela pandemin, att det handlat om att samverka och ta del av varandras erfarenheter löpande. På den vägen har vi kunnat hantera de här frågorna tillsammans, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!