De styrande vill lägga ner Hornavanskolan och ersätta den med ett fjärrgymnasium. Ska man tro på de Arjeplogsbor som röstade vid lunchtid på söndagen så har de inte folket bakom sig. Av de som Piteå-Tidningen pratade med var det tio stycken som röstade för att behålla gymnasiet och bara en som röstade för ett fjärrgymnasium. Denne ville inte medverka i tidningen.
– Jag röstade för att ha kvar skolan. Om vi förlorar skolan kan vi ju kasta in handduken. Vi har redan för lite ungdomar men om det här går igenom så blir vi nog helt utan. Det blir helt åt skogen, säger Bo Viklund som var och röstade med hustrun Ingegärd Viklund.
Det är uppenbarligen inte en lätt fråga, även om de flesta som intervjuades hade bestämt sig för att rösta för att behålla skolan. Jan Märak tänkte länge rösta för fjärrgymnasium men ändrade sig dagen innan för att istället rösta för att Hornavanskolan skulle vara kvar.
– Jag har ändrat attityd. Om det då ändå vore Arvidsjaur som de ska samarbeta med så att ungdomarna kan åka buss om de vill, men nu ska man samarbeta med Skellefteå. Då måste man bo borta och många är för unga för det. Det minns jag själv när jag flyttade till Piteå för att gå på Strömbackaskolan. Då var inte jag redo, säger Jan Märak.
Rädslan hos många är att en nedläggning kommer att resultera i att barnfamiljerna flyttar, och då blir det ännu färre unga i Arjeplog.
– Jag röstade för att ha kvar Hornavanskolan. Jag vet hur det blev när man la ner skolan i Slagnäs, jag jobbar där. Barnfamiljerna for direkt. Hellre att man satsar lite istället, för att locka fler till att stanna kvar, säger Martin Bergström.
– Jag är ju rädd att både barnfamiljer och lärare flyttar härifrån om inte Hornavanskolan finns kvar, säger Barbro Eriksson.
Det var inte så många år sedan som Johanna Söderberg själv gick gymnasiet på annan ort. Hon vill också att skolan ska finnas kvar.
– Jag känner att risken är väl att utan skolan dör samhället ut. Hade min praktiska linje, restaurang och livsmedel, funnits i Arjeplog hade jag aldrig åkt härifrån, säger Johanna Söderberg.
Anders Marklund tycker det är upp till kommunpolitikerna att hitta en lösning för att skolan ska finnas kvar.
– Vi har en snabbt växande äldre befolkning. Kommunpolitikerna får hitta något sätt att locka ungdomar och barnfamiljer hit istället för att lägga ner skolan, säger han.