Svenskt näringsliv presenterade under tisdagen sin årliga undersökning av företagsklimatet. Arjeplog har de senaste tre åren fått 3,7 i samlat omdöme. I år är det näst bäst i länet medan Boden toppar listan med 4,1. Älvsbyn ligger på en tredjeplats i Norrbotten med 3,4 och Arvidsjaur får 3,0 på den sexgradiga skalan. Sverigesnittet ligger på 3,4.
– Arjeplog har ett näringslivsbolag, Argentis, och jag tror det speglar av sig i siffrorna. Företagen tycker att dialogen och informationen till företagen blivit bättre än tidigare. Om även politiken visar ett större engagemang så kan Arjeplog klättra ännu mer i vår mätning, säger Hans Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv, i ett pressmeddelande.
I Arjeplog är det 70 företag som svarat på enkäten.
– Vi har jobbat ganska aktivt för att tillsammans med Arjeplogs kommun förbättra dialog, att titta på insatser som har betydelse för företagsklimatet, säger Lotta Lestander, vd för näringslivsbolaget Argentis.
Som exempel tar hon upp kommunikation, information och kontakter med våra lokala företag.
– Vi har också försökt behovsanpassa vårt stöd. Det är ett strategiskt arbete att försöka bli bättre på att möta våra företag så vi tänker att det är det som avseglas i resultatet, samtidigt finns det utvecklingspotential så vi har saker som kan förbättras, säger hon.
Lotta Lestander nämner att information är något som efterfrågas och i enkäten var också kompetensförsörjning ett utpekat område.
– Det jobbar vi med, men det är en väldigt komplex fråga med många bitar i, säger hon.
Lägst betyg i enkäten fick frågan om vägnät, tåg- och flygförbindelser. Högst betyg fick frågan om påverkan av brottslighet/otrygghet. 7 procent av företagen i Arjeplog upplever att brottslighet eller otrygghet påverkar dem negativt. Jämfört med snittet för Sverige som är 21 procent.
Enligt enkäten är bättre förståelse för företagande hos kommunens beslutsfattare den högst prioriterade åtgärden för ett förbättrat företagsklimat. Följt av förbättrat mobilnät och bredband, snabbare handläggning, förbättrad lokal infrastruktur och anpassa utbildningen efter företagens kompetens.
Svenskt näringsliv mäter företagsklimatet varje år i Sveriges 290 kommuner.