Sveriges kommuner spenderar allt mer pengar på inhyrd personal. År 2017 ökade hyrnotan med 17 procent till 2,45 miljarder kronor. Kommunerna har stora problem med rekrytering av personal och personalbristen är en drivande faktor bakom utvecklingen. Främst saknas socionomer, lärare, sjuksköterskor, undersköterskor och psykologer. Med anledning av detta anlitar kommunerna i sin tur bemanningsföretag för att lösa akuta problem, skriver tidningen Dagens samhälle.
Extrakostnader
I en lista som DS Insikt sammanställt ligger Arjeplogs kommun på första plats med en kostnad för hyrpersonal på 2 457 kronor per invånare.
– Man ska vara försiktig när man läser statistik för inlandskommunerna, för det slår väldigt hårt på oss totalt sett med tanke på antalet invånare. Men i det här fallet är vi väl medvetna om problemet. En extrakostnad för rekrytering av sjuksköterskor har spräckt hela förra årets budget, säger Britta Flinkfeldt, Kommunstyrelsens ordförande.
Sjuksköterskor är i dag ett bristyrke inom Arjeplogs kommun och kompetensförsörjningen blir ett allt större problem, något som Britta Flinkfeldt anser vara bekymmersamt.
Bonussystem
– Vi jobbar hårt för att bryta den negativa utvecklingen, och har nyligen klubbat igenom ett bonussystem för att komma tillrätta med rekryteringen av bristyrkena. Systemet kommer ske i tre steg: första året erbjuds du 15 000 kronor, andra året 22 000 kronor och tredje året 30 000 kronor, säger Britta Flinkfeldt.
Bonussystemet börja gälla under sensommaren, och kan då användas som verktyg för att locka till anställning i Arjeplogs kommun.