Arjeplog: Myndighet efterlyser huvudlös älg

I förra veckan upptäcktes Sveriges första avmagringssjuka älg i Arjeplog. Nu efterlyser Jordbruksverket resten av älgen som är utan huvud. Det rapporterar Piteå-Tidningen.

Arjeplog2019-04-04 14:57

Det var den 24 februari som den 16-åriga älgko avlivades i Arjeplog eftersom den var mager, gick i cirklar och verkade vara blind.

Huvudet skickades sedan till SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) där det i förra veckan konstaterades att den var avmagringssjuk.

Fallet var det första i Sverige och just nu vet man inte om älgen bar på den smittsamma varianten.

Vid den smittsamma varianten, som kallas klassisk CWD (Chronic Wasting Disease), är sjukdomen dödlig för hjortdjur och kan på längre sikt ha en kraftigt negativ påverkan på populationer av hjort, ren, älg och rådjur.

Med tanke på att upptäckten är den första i Sverige finns det i dag en begränsad erfarenhet och forskning.

För att kunna ta ytterligare prover på den avmagringssjuka älgen efterlyser Jordbruksverket resten av älgkroppen som inte är kvar på platsen där den sköts.

– Jordbruksverket har gärna velat få in älgen. Men om de går ut med en efterlysning tror jag att sannolikheten är liten att få in några tips, säger Elisabeth Lestander, ordförande i Arjeplogs jaktvårdskrets.

Det var Elisabeth Lestander själv som förvarade älghuvudet som sedan skickades iväg till SVA.

– Vi fick information att man antingen skulle gräva ut en del av hjärnan och körtlarna i halsen. Eller att skicka hela huvudet för det är oftast lättare att bara kapa hela skallen. Vi valde den andra varianten och det här var andra provet som vi skickade i år, säger hon och fortsätter:

– Det har aldrig varit någon som har sagt att vi ska göra något annat. Någon annan restriktion med prover eller att vi skulle behålla kroppen var aldrig sagt. Sjuka eller trafikskadade djur lämnas ju helt enkelt till djuren, säger Elisabeth Lestander.

Elisabeth Lestander misstänker att älgen antingen har tagits av ett rovdjur eller att någon har tagit den till en åtel.

– Det är lite lustigt att efterlysa en huvudlös älg (skratt). Men vi är inte intresserade av var älgen har varit utan vi vill bara ha tillbaka av delarna som eventuellt återstår.

Hur troligt är det att ett rovdjur har tagit älgen?

– Den största sannolikheten är att någon har farit iväg med den. Men det kan ju inte uteslutas eftersom att jag tidigare i veckan såg spår av ett lodjur en bit därifrån. Nu kan de inte fara med en hel älg för det är för stort. Sedan finns det järv och de kan ju ha varit där och kalasat.

Emil Larsson/Piteå-Tidningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!