Arjeplog först ut med lättakut i inlandet

Fenomenet med lättakut är förvisso inte nytt, men i Arjeplog är det det. Som först ut i inlandet hoppas man kunna skapa trygghet för patienterna med det nya alternativet.

Sjuksköterskan Malin Westerlund och hälsocentralens chef Carola Wallstål tror på satsningen med en lättakut.

Sjuksköterskan Malin Westerlund och hälsocentralens chef Carola Wallstål tror på satsningen med en lättakut.

Foto: Norran

ARJEPLOG2020-01-16 17:29
undefined
Arjeplogs hälsocentral blir först ut i inlandet med lättakut.
undefined
Sjuksköterskan Malin Westerlund och hälsocentralens chef Carola Wallstål tror på satsningen med en lättakut.

Det var privatägda Cederkliniken i Piteå som bröt ny mark med sin lättakut när den öppnade i början av 2017. Året därpå, i början av mars 2018, invigdes den första lättakuten i Region Norrbottens regi på Piteå hälsocentral. Idag hittar man lättakuter på en rad andra ställen, nu allra senast att sälla sig till den skaran är Arjeplogs hälsocentral. Först i inlandet.

– Vi har inte hunnit gå ut med någon marknadsföring kring detta ännu, men officiell start för lättakuten var den 9 januari, berättar chefen för hälsocentralen Carola Wallstål.

Till lättakuten kan man söka sig vardagar 9.30–11.00, med besvär såsom hosta, feber, halsont, urinvägsbesvär, hudbesvär, öron- och ögonbesvär, säsongsallergi eller akut smärta. Symptomen får dock inte vara äldre än 14 dagar. Det är en sjuksköterskebaserad mottagning där man registrerar sig antingen via en dator i foajén, eller via internet. Därefter gör sjuksköterskan en bedömning om man kan få hjälp direkt, om läkare behöver rådfrågas eller om du kanske rent av måste få en tid att träffa en läkare.

– Arbetssättet är i och för sig inget nytt för oss. Vi har jobbat i team tidigare också, den stora skillnaden blir nog att det finns fasta tider varje vardag där du som patient kan komma upp till oss utan att först ha ringt och bokat tid i förväg. Det blir tydligare mot befolkningen och det hoppas vi ska bidra till att skapa en trygghet, säger Wallstål.

Tidigare har alla patienter, förutom de mest akuta fallen, slussats genom uppringningstjänsten Call me. Wallstål känner sig spänd på att se vad lättakuten kommer att göra med arbetsbelastningen hos dem som svarar i telefonen.

– Det är svårt att veta i förväg vad man kan förvänta sig, men i Piteå har man sett upp till en 30-procentig minskning i antalet inringningar. Det blir så klart en avlastning om vi också landar där någonstans.

Malin Westerlund jobbar som sjuksköterska på Arjeplogs hälsocentral:

– Vi i personalen är jättepeppade på att testa det här. Vi tror att det kan bli jättebra!

Tanken med lättakuten är att den ska vara permanent som arbetssätt, och Wallstål, som även är chef för Arvidsjaurs hälsocentral, flaggar för att det kan komma att öppnas en även där.

– Men jag har precis tillträtt som chef. I en framtid hoppas jag att vi har en även där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om