Bristen på personal är påtaglig på många platser och kommuner tar till olika grepp för att få folk att flytta dit och ta anställning inom något bristyrke. Problemen att rekrytera är större i norr än i söder och enligt TV4 är det Arjeplog, Pajala och Skellefteå som sockrar lönekuverten mest bland Norrlandskommunerna. Svårast är det att rekrytera till jobb inom socialtjänst och skola.
För några år sedan infördes ett bonussystem i Arjeplog som fortfarande är aktivt. Detta för att underlätta rekrytering, stimulera inflyttning och öka möjligheterna till studier. Bonusalternativen har en direkt koppling till begreppet bristyrke och vilka befattningar och kompetenser som omfattas har förändrats över tid.
Av de fyra bonusalternativen, lönebonus, flyttbonus, vikariatbonus och pensionärsbonus, är det lönebonus och flyttbonus som har tillämpats och resulterat i arbetskraft i bristyrken. "Lönebonus är en bonus som innebär att den som anställs inom ett bristyrke på en tillsvidareanställning i Arjeplogs kommun har möjlighet att erhålla en lönebonus under 3 år. För att erhålla denna bonus krävs att man under dessa 3 år är skriven i Arjeplogs Kommun. Lönebonusen utbetalas när anställning överstigit 12 månader med 15 000 kr, 24 månader med 22 500 kr och 36 månader med 30 000 kr (totalt 67 500 kronor)."
"Flyttbonus är en bonus som innebär att den som har adekvat utbildning och anställs inom ett bristyrke samt skriver sig i Arjeplog får en bonus om 5 000 kronor efter ett år, 10 000 kronor efter två år och 15 000 kronor efter tre år (totalt 30 000 kronor). Flyttbonusen kan kombineras med lönebonusen och beräknas från den tidpunkt som personen skrivit sig i Arjeplog."
Om systemet nyttjas till fullo kan en person som flyttar till Arjeplog och tar anställning i ett bristyrke sammanlagt få ut en bonus på cirka 100 000 kronor.
Charlotte Hermansson, personalspecialist på personalkontoret i Arjeplog säger att kommunen de senaste åren betalat ut bonuspengar till 16 personer, där några, beroende på hur länge de jobbat, fått bonus för ett, två eller tre år. Sammanlagt uppgår beloppet till 747 817 kronor.
– Det har blivit några personer men vi vill gärna ha fler till vår vackra kommun, säger hon.
Anna Kaltenegger beskriver bonussystemet som en framgångsfaktor för kommunen.
– Det har definitivt haft betydelse när det kommit till beslutet att flytta till Arjeplog. Särskilt de gånger då man varit i valet och kvalet, då tror jag att bonusen gjort att man tagit steget att flytta hit, säger hon.
Kommunen har under åren rekryterat sjuksköterskor, undersköterskor, lärare, förskollärare och socialsekreterare, vilka tagit del av bonussystemet.
Enligt Anna Kaltenegger jobbar kommunen på många olika sätt, utöver bonussystemet, för att locka nya människor till kommunen..
– Vi har en inflyttarfunktion som jobbar med stöttning vid inflyttning. Vi har nyligen besökt en mässa i Holland för att se hur de jobbar med detta och vi ser till att vara en attraktiv kommun så att folk vill flytta hit.
Vilken åtgärd är mest effektiv vid rekrytering?
– Det är svårt att säga. Det är många pusselbitar som ska falla på plats vid rekrytering och inflyttning så jag skull nog säga att det är en kombination av olika åtgärder, säger Anna Kaltenegger.