De senaste åren har Arjeplogs kommun tappat i Lärarförbundets skolrankning. 2017 låg kommunen på 25:e plats, 2018 på 125:e plats och 2019 rankades Arjeplog på plats 180, vilket var sämst i länet. I årets rankning kommer Arjeplogs kommun på plats 205 av 290 i riket och rankas återigen sämst i Norrbotten.
De största bristerna är friska lärare, lärarlöner, utbildade lärare och meritvärde i årskurs 9.
– Vi följer rankningen med intresse för att se inom vilka områden vi ligger bra till och var vi kan bli bättre. Sjukfrånvaro vill ingen ha och vi jobbar aktivt med ett systematiskt miljöarbete för att se till att vi är så friska vi kan, säger Fredrik Westerlund, utbildnings- och kulturchef i Arjeplogs kommun.
Arjeplog rankas på plats 288 angående friska lärare och statistiken visar på en försämrad utveckling. 9,1 procent av lärarna var under mätperioden sjukskrivna.
53 procent av lärarna i grundskolan är behöriga. Där kommer kommunen på plats 249. När det kommer till meritvärde i årskurs 9 rankas Arjeplog på plats 243. Men Fredrik Westerlund uppger att vårterminen visar en positiv utveckling.
– Meritvärde är ett viktigt nyckeltal och det varierar från år till år, den här vårterminen hade vi ett meritvärde på 250 i årskurs nio. Det är långt över riksgenomsnittet och ännu längre över det förväntade värdet som Skolverket jobbar med, säger han.
Kriterierna som analyserats i skolrankningen visar att det sammantaget inte finns någon tydlig riktning för kommunen, varken positiv eller negativ. Fredrik Westerlund säger att de framför allt ska jobba med arbetsmiljö och för varje elev.
– Från min vy blir vi bättre och bättre på kvalitetsarbete, på att ha ett tydligt pedagogiskt ledarskap och på att jobba för att titta på varje enskild elev. Med viss variation från år till år tycker jag att vi har fina resultat när man tittar på hur det går för eleverna, säger han.
Kommunens styrkor är resurser till undervisning, lärartäthet, andel godkända elever och andel barn i förskolan.
Arjeplogs kommun kommer på plats 13 när det kommer till resurser till undervisning, plats 55 över andel godkända elever och plats 119 över fullföljd gymnasieutbildning. De två sistnämna visar på en förbättrad utveckling jämfört med föregående år.