Anklagas för att undanhållit 600 000 kronor i nettolön: De ljuger – ville ha uppehållstillstånd”

De tre anställda fick tillsammans ut runt 75 000 kronor i lön – men det borde ha varit över 600 000 kronor netto i lön. Skellefteföretagaren misstänks ha undanhållit dessa löner. ”Det är omöjligt och ologiskt”, säger mannen i polisförhör.

Skelleftebon satt häktad under en och en halv månad, under den tiden förhördes han av polisen vid sex tillfällen. Han medger visserligen att det förekommer svarta löner, men han förnekar bestämt grovt ocker.

Skelleftebon satt häktad under en och en halv månad, under den tiden förhördes han av polisen vid sex tillfällen. Han medger visserligen att det förekommer svarta löner, men han förnekar bestämt grovt ocker.

Foto: SOFIA TANAKA / TT

ARJEPLOG2018-09-01 09:01
undefined
Skelleftebon satt häktad under en och en halv månad, under den tiden förhördes han av polisen vid sex tillfällen. Han medger visserligen att det förekommer svarta löner, men han förnekar bestämt grovt ocker.

En viktig del i åtalet är att åklagare Ulrika Lindsö sammanställt den uppskattade arbetstid som de tre anställda från Nicaragua ska ha gjort under fyra månader vid restaurangen.

Här kan du läsa mer om åtalet:

Därför väcktes åtal och grovt ocker: ”Hänsynslöst och systematiskt”Brottsoffrens ord om tiden på restaurangen: ”Han sa att den här platsen var ett helvete”

Den visar att de tre i genomsnitt ska ha arbetat minst tolv timmar per dag, sammanlagd arbetstid är runt 1 500 timmar. Enligt åtalet har de tre fått mellan 22 000 och 30 000 vardera netto i svart lön.

Med hjälp av beräkningar från Hotell– och restaurangfacket borde den summan ha varit kring 230 000 kronor vardera, sett till regler för minimilön, övertidsersättning och semestertillägg.

Jouni Salonen, facklig ombudsman: ”Det är korrekt att vi varit behjälpliga till polisen med beräkningar om vilka löner som borde ha utbetalats. Eftersom jag ska vittna vill jag i övrigt inte kommentera rättsfallet.

Restaurangägaren från Skellefteå har förhörts vid sex tillfällen.

– Jag har aldrig gjort något brottsligt, och det är de personer som räknas upp som har lurat mig. De fick drygt 16 000 kronor i månadslön efter skatt. Jag har också lånat ut pengar till dem som jag inte fått tillbaka.

– De har inte betalt någon hyra för lägenheten de nyttjat. Lägenheten är inte perfekt, det är inget bra boende. Köket fungerade inte alls, värmen var inte så bra så att det gick att kräva någon hyra, säger han i det första förhöret.

Här nedan kan du se en tv-intervju med brottsoffrens advokat Carolina Nilsson:

– Hur såg arbetstiderna ut för de tre anställda, frågar förhörsledaren.

– De jobbade sex dagar i veckan och började klockan 11 och slutade vid 20-tiden. De hade lite ledigt mitt på dagen också.

Skelleftekrögaren konfronteras med uppgifterna att de tre vardera arbetat cirka 1 500 timmar under fyra månader.

– Det stämmer inte, det är omöjligt och ologiskt. Under den tiden på sommaren är det lågsäsong och inte många gäster. Under lågsäsong arbetar man max sex timmar per dag. De ljuger om arbetstiderna. De vill ha uppehållstillstånd, det är därför de hittar på det här, svarar Skelleftebon.

Skelleftebons advokat Håkan Kjellgren:

– Jag vill inte kommentera hur min klient upplever att få dessa anklagelser riktade mot sig, inte heller hur vi ser på bevisningen. Det vore att föregripa den rättsliga prövningen.

undefined
Håkan Kjellgren är Skellefteföretagarens försvarsadvokat.

Den andra åtalade som betecknas som restaurangchef, och som har Lars Grönberg som försvarare, förnekar i förhör samtliga anklagelser om grovt ocker eller medhjälp till dessa brott.

– Jag bestämde inte över de här tre anställda och jag har inte rekryterat någon. jag har arbetat sida vid sida med dem. De har ibland varit trötta, men det har aldrig varit frågan om något tvång. Jag har inte vilselett någon med några löften eller skriva på några papper, jag vara bara anställd. Jag har inte heller hotat någon eller gjort någon illa.

Mannen får frågor om varför en av de anställdas lön, nästan 17 000 kronor, hamnat på hans bankkonto.

– Jag vet inte varför mitt kontonummer står angivet på hans lönebesked. jag har sett det här papperet tidigare men Jag har inte lagt märke till att mitt kontonummer är angivet som mottagande konto, blir svaret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!