Klara utbildar sig på distans

16-åriga Klara Sundsten är en av de första gymnasieungdomarna i Arjeplog som utbildar sig på distans mot Skellefteå och går som lärling på hemmaplan. "Man lär sig bättre av att göra saker praktiskt", säger hon.

"Det känns kul. Jag tycker man lär sig bättre av att göra saker praktiskt och att då få en chans att jobba gör att man lär sig mycket mer än att sitta framför en dator", säger Klara Sundsten som har sin APL på Hornavan hotell.

"Det känns kul. Jag tycker man lär sig bättre av att göra saker praktiskt och att då få en chans att jobba gör att man lär sig mycket mer än att sitta framför en dator", säger Klara Sundsten som har sin APL på Hornavan hotell.

Foto: Jennifer Sjödin

Arjeplog2023-10-10 06:00

PT har tidigare skrivit om möjligheten för inlandselever att söka fjärrgymnasium mot Skellefteå. Förra läsåret låg fokus på studieförberedande program men det var för få elever för att starta. Nu är det lärlingsutbildningar och fyra elever från Arjeplog och en elev från Malå studerar med hjälp av fjärrundervisning.

Klara Sundsten läser hotell- och turism. Hon ville inte flytta och trivs väldigt bra med konceptet där skoldagar kombineras med arbetsplatsförlagt lärande (APL).

undefined
En del av jobbet är att stå i receptionen. "Det är många som pratar andra språk så kommunikationen är väldigt viktig. Jag har blivit tryggare i att prata engelska och i grundskolan läste jag tyska så det är kul att få testa sina kunskaper. Sedan är det roligt att möta människor", säger Klara Sundsten.
undefined

Tre dagar i veckan är hon på en arbetsplats och hon har startat på Hornavan hotell.

– Det känns kul. Jag tycker man lär sig bättre av att göra saker praktiskt och att då få en chans att jobba gör att man lär sig mycket mer än att sitta framför en dator, säger hon.

Hon tror att hon kommer att vara förberedd för arbetslivet på ett annat sätt när hon tagit studenten efter sina lärlingsstudier än om hon hade läst ett vanligt yrkesprogram.

Övriga två dagar läser hon teoretiska ämnen tillsammans med sina klasskamrater på distans mot Skellefteå. Läraren är med via länk och i klassrummet finns en studiehandledare. Klara Sundsten tycker att det fungerar bra.

undefined
Från Arjeplog är det fyra elever som läser på distans mot Skellefteå och i klassrummet är läraren med via länk.

– Det är ganska skönt att vi är en mindre grupp för det känns som att man vågar öppna upp sig och ta för sig lite mer, säger hon.

– Sedan har jag aldrig jobbat så bra som jag gör nu, man både jobbar och koncentrerar sig mycket bättre.

Hon rekommenderar fler att utbilda sig på det här sättet.

– Ja, absolut. Jag var väldigt skoltrött i nian och att då få en möjlighet att jobba och ändå lära sig och gå i skolan är nog det bästa val jag har gjort.

Ser du några nackdelar?

– Det är väl det sociala. Det är inte en hel klass och sedan jobbar man så pass mycket att man inte hinner vara med sin klass så det blir mycket ensamt, säger hon men tycker samtidigt att det positiva överväger.

undefined
Att läsa hotell- och turismprogrammet som lärling tycker Klara Sundsten är en bra möjlighet att kunna stanna i Arjeplog. APL-delen av utbildningen är minst 50 procent.
undefined
För Klara Sundsten betyder det mycket att hon kan bo kvar i Arjeplog. "Jag trivs här och jag har all min familj, min släkt, min hund och mina vänner här", säger hon.

När det blev tal om att lägga ner Hornavanskolan av ekonomiska skäl ringde näringslivsbolaget Argentis runt till ortens företag för att kolla av intresset för en lärlingsutbildning.

– Alla har inte möjlighet att ta emot en lärling men alla var positiva, säger vd Lotta Lestander.

Hon uppger att företagarna signalerar om att det blir allt svårare att rekrytera.

– Har man då chansen att få en lärling som man får trimma in och som sedan förhoppningsvis blir anställningsbar är det ett jättebra sätt att kompetensförsörja, säger hon.

undefined
"Det är en unik möjlighet både får våra lokala företag men också för eleverna. Man får en helt annan chans att lära sig yrken och verksamheter när man är på plats så mycket som man är som lärling", säger Lotta Lestander, vd för Argentis. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!