Arjeplog sjunker i skolrankingen

Arjeplog sjunker i Lärarförbundets skolrankning, från 25:e till 125:e plats. Men skolchefen Fredrik Westerlund är inte orolig. – Ingen blir hundra bättre eller sämre på ett år, så mycket svänger det inte vi har en stabil verksamhet, men det kan ändras i andra kommunen som avspeglas på oss, säger han.

8 november 2018 21:57

Minskat antal behöriga lärare, större antal elever som inte fullföljde gymnasieutbildningen inom 3 år är två av kriterierna som drar ner rankningen.

– Vi jobbar med rekrytering och arbetsmiljö tillsammans med lärarfacken, men vi är så förtvivlat små i jämförelse med nästan alla andra kommuner. Ett par elever kan höja eller sänka resultaten. Vi försöker att ta siffrorna med en nypa salt, visst är det roligt om man klättrar i listor men vi har kontroll på läget och jobbar med de vi behöver jobba med, säger Fredrik Westerlund.

Lärarlönerna är också en bidragande orsak till att Arjeplog hamnar så långt ner på listan, plats 220. Sara Sundström, ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning, tycker att plats 220 är illa.

– Tittar man på lönen så ligger vi på samma plats som förra året det är rätt illa. Vi har en lärarbrist, man undrar om kommunen verkligen gör allt man kan för att vara en attraktiv arbetsgivare.

Det positiva i skolrankningen är att Arjeplog har de friskaste lärarna i landet. Rankningen bygger på Lärarförbundets medlemmar som i november 2017 har varit sjukskrivna i 30 dagar eller mer.

– Vi känner inte igen oss i dessa siffror men vi har inte haft några jättelånga sjukskrivningar. Vår arbetsbelastning är hög men i förhållande till andra så ligger vi bra till, säger Sara Sundström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ann-Christine Holmgren

Ämnen du kan följa