Under påskdagen skickade organisationen Skydda skogen ut ett pressmeddelande där de protesterar mot statliga Sveaskogs planer att avverka 40 hektar naturskog inom samebyns område.
– Länsstyrelsen kräver att få inventera skogen innan den avverkas men Sveaskog väljer ändå att avverka. Samebyn och ideell naturvård är starkt kritiska till beslutet, säger Leif Lundberg vid Maskaure sameby till Piteå-Tidningen.
Han uppger att den avverkningsanmälda skogen i Lill-Skarja utgörs av en grandominerad gammal barrblandskog med visst lövinslag.
– Skogen är en viktig renbetesmark men framför allt kalvningsland. Vid snörika vintrar är området ovärderligt då det kuperade landskapet tinar tidigt på våren. Området är hänglavsbärande och skyddar renkalvarna under sina första veckor i livet innan andra områden tinat, säger Lundberg.
– Vi är illa trängda av Sveaskog. Det är stora områden som avverkas i samebyn och nu tar bolaget de sista resterna. All äldre skog här är rik på hänglav som är renens foder under vintern och vårvintern. Det här är förkastligt, säger han.
Han uppger att den avverkningsplanerade skogen vid Lill-Skarjak gränsar i söder mot ett några år gammat hygge där samma typ av naturskog tidigare vuxit. Detta hygge har markberetts och kommer därmed enligt samebyn vara otjänligt som renbetesmark under flera decennier.
– Mer än hälften av alla skogar i Maskaure sameby har redan avverkats. Vi har rätt att leva och verka här men Sveaskog lyssnar inte på oss.
Lundberg säger att Länsstyrelsen har upprepade gånger bett Sveaskog att avvakta med att avverka skogen tills det blir barmark eftersom myndigheten önskar inventera skogen.
– Det är högst anmärkningsvärt att Sveaskog inte lyssnar på Länsstyrelsen och väljer att avverka skogen innan den har inventerats. Vi ber Sveaskog att omedelbart dra tillbaka sin avverkningsanmälan vid Lill-Skarja. Sveaskog ska inte som statligt bolag köra över samebyar eller myndigheter och inte heller avverka skogar med höga naturvärden, säger Elin Götmark, talesperson för Skydda Skogen.
Nyligen krävde 23 organisationer och 45 000 privatpersoner att Sveaskogs avkastningskrav sänks för att göra det möjligt för bolaget att skydda alla skogar med höga naturvärden. Skydda Skogen och elva andra organisationer skrev även ett öppet brev till Sveaskog i mars med krav om att naturskogen vid Lill-Skarja och andra äldre skogar med höga naturvärden måste skyddas långsiktigt. Götmark säger att Sveaskog har hittills inte svarat på detta brev.
2016 godkände samebyn avverkningen under samråden med Sveaskog. Organisationen avverkningsanmälde då området till skogsstyrelsen som också godkände avverkningen.
– Det är viktigt att båda parter står fast vid överenskommelsen som gör vid ett samråd, säger Jenny Stenberg Resultatområdeschef Sveaskog Norrbotten.
Sveaskog har en långsiktig planering för att säkerhetställa att deras kunder får den råvara de behöver.
– Det får stora konsekvenser för oss när vi måste avbryta en planerad avverkning. När det nu kommer ett nej från samebyn via media vill vi naturligtvis lyssna på vad som gjort att de ändrar sig, säger Jenny Stenberg Resultatområdeschef för Norrbotten – Sveaskog.
Samebyn hävdar att Länsstyrelsen upprepade gånger bett Sveaskog att vänta med avverkningen tills det blir barmark.
– Sveaskog sparar skogar med höga naturvärden antingen på frivillig basis eller i olika former av formella skydd som till exempel naturreservat. Länsstyrelsen har ca 500 områden på vår mark som vi samverkar kring reservatsbildning om. Vad gäller Lill-Skarjak har Länsstyrelsen inte varit intresserade av området tidigare men vi nyligen haft en dialog om hur området bör prioriteras i förhållande till de andra, säger Jenny Stenberg.
Sveaskogs har marker där de diskuterar reservatsbildning med länsstyrelsen. Det aktuella området har tidigare ej varit aktuellt för reservatsbildning,. Länsstyrelsen meddelade nu till Sveaskog, tre år efter att avverkningsanmälan skickats in och blivit godkänd av Skogsstyrelsen, att de åter vill inventera området.
Årligen genomför Sveaskog samråd med ungefär 30 samebyar om avverkning och föryngringsåtgärder på Sveaskogs marker i Norrbotten.
– Vår vilja är att bedriva ett aktivt skogsbruk sida vid sida med renskötseln generationer framåt, säger Jenny Stenberg. Sveaskog har tillfälligt stoppat den planerade avverkningen i Lill-Skarjak och planerar att kontakta samebyn för att reda ut hur de ska gå vidare.
Tommy Norin/Piteå-Tidningen