Andreas Olofsson byter fil – får topposition inom Skellefteå taxi

Efter sju år som vd lämnar Andreas Olofsson Skellefteå buss för att ta över som vd på Skellefteå taxi. ”Det känns lite grann som att man lämnar sin baby”, säger han.

28 maj 2019 15:05

Beskedet kommer efter en vinter där Norran har publicerat flera granskningar om utlandsresor som Andreas Olofsson gjort under sin tid som Skellefteå buss vd, samt vittnesmål om dålig arbetsmiljö från de anställda.

Skellefteå Buss-resorna: Detta har hänt

Enligt Olofsson har granskningarna inte påverkat hans beslut att lämna företaget.

– Vi har haft ett bra förändringsarbete inom Skellefte buss och bolaget står på en stark grund. Min filosofi är att vd-uppdrag kanske inte ska vara alltför många år, så jag har tänkt att jag ska hålla ögonen öppna, säger han.

Han tog över rodret från Erland Lövgren år 2012, efter flera år som chefscontroller och redovisningschef på kommunledningskontoret. Efter totalt elva år i kommunkoncernen säger Andreas Olofsson att näringslivet lockar.

– Inte minst här i Skellefteå. Man har fått uppleva en oerhörd utveckling under åren som man har bott här. Samtidigt tror jag att vi bara är i startgroparna och för ett bolag som Skellefteå taxi innebär det goda affärsmöjligheter.

Den 1 december kommer han att tillträda som ersättare till Lars Åberg, som har suttit som taxibolagets vd i 20 års tid.

– Min avgång har planerats sedan en tid tillbaka. Jag har själv varit inblandad i rekryteringen av Andreas och känner att vi hittat rätt med honom som efterträdare, säger han.

”Vi tittar på vårt företag”

Per Lidström, styrelseordförande för Skellefteå taxi, beskriver Andreas Olofsson som en utvecklingsdriven och lösningsorienterad person som kan ta bolaget in i framtiden.

– Det är en ganska komplex bransch. I och med att vi är en samhällsservice finns det även krav på att vi ska vara kostnadseffektiva. Andreas är ju redan i branschen och hanterar mycket persontransporter och personresor där det är mycket logistik- och kostnadsfrågor. Han har tagit på sig att vara kostnadseffektiv, vilket också våra beställare har krav på, säger han.

Den senaste tidens kontroverser kring Skellefteå buss vd inte har påverkat styrelsens beslut.

– Vi tittar framåt. Man måste titta på branschkunskap och hur vi kan utvecklas, säger Per Lidström.

Vad säger du om rapporterna kring arbetsmiljön på Skellefteå buss? Namninsamlingar av personalen som krävde hans avgång? Att en konsult anlitades för att lösa problemen?

– Vad vi har förstått har han haft styrelsens förtroende. Det där är deras problem så det får Skellefteå buss svara på. Vi tittar på vårt företag.

Personal djupt kritisk mot Skellefteå Buss vd och styrelse

Vill du säga någonting kring det till dem som jobbar vid Skellefteå taxi i dag?

– Jag kan säga att vi har hittat en kraft som kan föra utvecklingsarbetet framåt. Det gäller att hänga med i den här branschen, och det tror jag att vi kan göra med Andreas. Vi har fått en bra stafettpinne framåt, säger Per Lidström.

”Önskar honom lycka till”

Skellefteå buss styrelse beklagar att vd:n väljer att lämna företaget.

– Vi önskar honom lycka till, han har gjort ett bra jobb som vd för Skellefteå buss. Nu gäller det för oss att hitta en ny, säger Roger Marklund, styrelseordförande, och påpekar att han gärna sett att Andreas Olofsson hade stannat som vd för bussbolaget.

Vill ge Skellefteå Buss vd en chans: ”Måste bli slut på konflikterna”

Skellefteå taxi, som i dag har cirka 1 500 uppdrag per dygn, är inte utan sina utmaningar de kommande åren.

– Inte minst gällande framtida kompetensförsörjning, säger Andreas Olofsson.

Hur har dagens nyhet tagits emot internt?

– Mina närmaste kollegor har önskat mig lycka till. Det har inte varit några stora reaktioner ännu.

Hur känns det?

– Det känns jättespännande, samtidigt som det är lite vemodigt, säger Andreas Olofsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonas Nilsson

Ämnen du kan följa