Förra söndagen blev ubåten Titan en världsnyhet när den försvann i Atlanten. Den var på väg mot Titanics vrak när den förlorade kontakt med stödfartyget. Under torsdagskvällen hittades vrakdelar från Titan. Allt tyder på att ubåten imploderat och att de fem passagerarna omkommit.
Eric Westerberg från Brände utanför Ånäset är en av få med egen erfarenhet av ubåtar. 2007 uppmärksammades han i riksmedia när han sjösatte en ubåt som han byggt och konstruerat på egen hand. Han tycker att företaget bakom den försvunna ubåten lekt med ödet.
– Det är fantastiska djup de har att leka med. Det blir höga belastningar på skrovet när man åker så långt ner.
Titan dök på 3800 meters djup vilket kan jämföras med Eric Westerbergs egna båt som han uppskattar klarar att dyka till 30 meters djup.
– Trycket ökar när det blir djupare. Djupet gör att trycket blir så högt att ubåten slutligen kläms ihop. Det blir som en tom dryckesflaska. Den blir deformerad. Jag tror att de har nog utmanat ödet för mycket, gått djupare och djupare.
Eric Westerberg har bara sett en bild på ubåten som försvann och tyckte att den såg enkel ut. Han tror dock att han hade satt sig i ubåten om han hade fått chansen, men han hade varit skeptisk till hur djup den skulle dyka.
– Det ligger säkert mycket ingenjörskonst bakom den. Det är ju fränt att ha sett Titanic men man ska respekt för djupet.
I sin egen ubåt var han aldrig rädd för att en olycka skulle ske.
– Burken kändes ganska stabil och jag hade flera olika system om något skulle fallera.
Eric byggde sin egen undervattensfarkost helt utan expertis men med drivkraften att åka ubåt.
– Jag är egentligen ingen båtmänniska men om man är sugen på att åka ubåt så kryllar det inte av chanser. Hur gör man då? Kontaktar försvarsmakten? Det kändes inte så lovande. För min del var det drivkraften så jag tog saken i egna händer.
Bygget tog två år och kostade cirka 300 000 kronor innan ubåten kunde sjösättas i havet utanför Ånäset. Han beskriver känslan som häftig och berättar att man kan stöta på många oväntade föremål på botten.
– Man kan se mycket spännande. En gång hittade en bil.
2014 sålde han ubåten till ett företag i Kinna som tänkte använda den i turistverksamhet.
– Jag tror inte att det blev så mycket det. Han som köpte den sålde den för två år sedan. Nu vet jag inte var den är. Jag är faktiskt lite sugen på att köpa tillbaka den, säger Eric Westerberg.