– Det här är av väldigt viktig symbolisk betydelse. Lägger man ner badet är det ett bevis på att man i den här kommunen inte vill ha den besöksnäring som finns, säger Magnus Alback, en av ägarna till Lufta Camping, till VK.
Robertsfors kommun äger utomhusbassängen vid Lufta Camping i Ånäset, som kallas Luftabadet. Anläggningen byggdes i början av 70-talet och en större renovering genomfördes runt 2011 då elstandarden höjdes, yttertak reparerades samt VVS-arbeten och renovering av ytskikt gjordes.
De senaste åren har ägarna av Lufta Camping skött driften av badet genom ett avtal med Robertsfors kommun. De har meddelat kommunen att de inte vill förlänga arrendeavtalet av utomhusbadet, då de inte vill ta arbetsmiljöansvar och hälsoansvar utifrån anläggningens nuvarande status. Däremot kan de ingå ett skötselavtal med kommunen.
– Kommunen har inte investerat något i anläggningen och det håller inte i all oändlighet, det förfaller till slut. Därför har vi inte velat ta ansvar i form av ett arrendeavtal, säger Magnus Alback.
Inför säsongen 2023 måste linern i stora bassängen åtgärdas till en kostnad av runt 6000 kronor. Men renoveringsbehovet för badet slutar inte där. Enligt en tjänsteskrivelse från i år måste badet renoveras om det ska kunna fortsätta vara i drift framöver. 2018 gjordes en inventering och kostnadsanalys över vad som behövde rustas upp. Det handlar bland annat om en rad energieffektiviseringsåtgärder som bassängtäckning, luftpump eller solceller och luftvattenpumpar, men även investeringar i reningsanläggning, el och VVS.
2018 beräknades den totala investeringskostnaden till mellan runt 900 000 och 2 miljoner kronor, beroende på olika alternativ. I tjänsteskrivelsen från 2023 framgår dock att priserna den senaste tiden ökat kraftigt och därför kommer kostnadsbilden se väsentligt annorlunda ut jämfört med 2018.
Det presenteras även ett alternativ till renovering i tjänsteskrivelsen, och det är att anläggningen läggs ned. Det alternativet innebär kostnader för igenfyllning av bassängen, men driftskostnaderna för anläggningen kommer att upphöra. Marken med tillhörande byggnader kan också säljas.
För Lufta Camping kan en nedläggning av Luftabadet innebära en risk för att de stänger campingen och restaurangen, då det skulle påverka deras verksamhet.
– Vi klarar oss nog på ett eller annat sätt, men det är en väldigt tydlig signal från kommunen. Det skulle vara väldigt tråkigt om kommunen inte tog hand om det den äger. Det har varit en fantastisk badanläggning här bakåt i tiden, säger Magnus Alback.
Han förklarar också att det finns en stor risk att många Ånäsetbor skulle känna sig åsidosatta om badet lades ner, då många ortsbor besöker badet på sommaren.
Nyligen beslutade samhällsbyggnadsutskottet i Robertsfors kommun att ge samhällsbyggnadschefen i uppdrag att i samarbete med tillväxtsektorn fördjupa utredningen gällande kostnader för renovering av Luftabadet. Kommunen ska även se över avtalet mellan campingen och kommunen för att säkra badverksamheten för innehavande år.
Eftersom frågan är av större vikt för allmänheten kommer det slutligen att vara kommunfullmäktige i Robertsfors som beslutar om det blir en investering eller en nedläggning av badet. När det beslutet kommer att tas i kommunfullmäktige är oklart.