Det handlar om 1,5 mil väg mellan Gumboda i söder och Grimsmark i norr. Där ska E4 breddas från 9 till 14,5 meter, det blir 2+1 filer och mitträcken. En del in- och utfarter till gårdar och marker tas bort och istället byggs det alternativa vägar.
Vägförslaget har funnits i flera år, och ett samrådsmöte hölls för fyra år sedan. Men sedan pausades arbetet i väntan på Norrbotniabanans planering.
Möte i kväll
– Därför ska vi ha ett nytt samrådsmöte, även om ändringarna kanske inte är så stora. Men för den enskilde markägaren är ändringar alltid stora, säger projektledare Gunilla Björklund.
Mötet hålls i kväll i Ånäset.
Norrbotniabanan har inte haft någon större påverkan på vägen. Den passerar under E4 på två ställen, söder respektive norr om Ånäset.
– På södra sidan måste vi höja vägen med tre meter, men på den norra sidan ligger redan vägen så högt att järnvägen ryms, säger Gunilla.
Viltpassage
Järnvägen har lett till en bra förändring som även påverkar E4. Eftersom järnvägen ska ha viltpassager i form av broar på två ställen gör man detsamma med vägen.
– I det ursprungliga förslaget var det en öppning i viltstängslet där djur kan passera på vägen, men det innebär alltid en olycksrisk. Det fanns också ett ställe där man kan öppna för att ta över renar under kontrollerade former, men då ska även mitträcket öppnas och polisen vara inblandad.
Men nu får alltså djuren två egna passager.
Ändring om busshållplats
Ännu en förändring är att väg 740 som går öster om E4 får en något flyttad utfart till E4 norr om Ånäset.
I Grimsmark har man gjort om lösningen för busshållplats. Nu är tanken en vändyta dit bussen kör in. Haken är då att bussar som kommer från söder måste korsa ett körfält.
– Kanske gör vi en liten hållplats i norrgående körfält också, så att E4-bussar inte behöver köra in, men däremot skolbussar, säger Gunilla Björklund.
Till sist så gäller numera hårdare bullerkrav, vilket innebär att det planerats in nya bullerplank.
Nästa steg i juni
Fram till 27 mars kommer folk att få tycka till. Sedan ska förslaget bearbetas innan det i juni ställs ut i nästa runda, granskningen.
– Då kommer även planen för Norrbotniabanan ut, vi tänkte ha dem samtidigt.
Vägombyggnaden Gumboda-Grimsmark väntas kosta 300-400 miljoner kronor.
– Det är en ganska dyr etapp eftersom den är lång och vi bland annat bygger en ny bro över Kålabodaån i Ånäset.
Pengar finns budgeterade i den nationella trafikplanen, men tidigast 2025.
– Därför tänker vi att byggandet kan komma igång 2025 eller 2026, säger Gunilla Björklund.
Här finns material som visas vid mötet.