Kyrkstallar i dåligt skick – men vem bär ansvaret?

Det finns en oro över att kyrkstallarna i Ånäset ska rasa ihop, men vem som egentligen bär ansvaret över byggnaderna är i dagsläget oklart. En 50 år gammal muntlig överenskommelse kan ha orsakat förvirringen och i slutändan förfallet.

Kyrkstallarna ligger bredvid Roseniusgården mitt emot kyrkan i Ånäset.

Kyrkstallarna ligger bredvid Roseniusgården mitt emot kyrkan i Ånäset.

Foto: Elin Stormare/VK

Ånäset2021-08-25 21:00

– Det är rörigt, men vi håller på att fiska i det, säger Anders Persson, kommunchef i Robertsfors kommun, till VK.

Kyrkstallarna ligger mitt emot kyrkan, bredvid Roseniusgården i Ånäset. Det är också så Lars Olov Sjöström, ordförande för Roseniusgårdens Vänner, sett att de är i så dåligt skick.

– Det är det som finns kvar av den gamla kyrkstan. Kyrkstugorna är borta. Jag tycker att kyrkstallarna är värda att bevara, säger han.

undefined
Kyrkstallarna ligger bredvid Roseniusgården mitt emot kyrkan i Ånäset.

Kyrkstallarna användes förr i tiden för besökare till kyrkan så att de kunde ställa in hästen. Kyrkstaden till stallarna revs på 1930-talet, det är bara de två kyrkstallarna som är bevarade.

Enligt länsstyrelsen i Västerbotten så är kyrkan i Ånäset och området runt kyrkan, där kyrkstallarna är inkluderade, en kulturmiljö av riksintresse och därför särskilt känslig för förändringar.

– Det finns sådant engagemang med husen i Ånäset i övrigt, som Tingshuset och Roseniusgården. Kyrkstallarna har som hamnat vid sidan om, men de är verkligen också kulturhistoria, säger Lars Olov Sjöström.

undefined
När avtalet skrevs med Nysätra hembygdsförening var Nysätra en egen kommun. 1974 blev Nysätra en del av Robertsfors kommun. Sedan den tiden har det varit oklart vem som bär ansvaret för kyrkstallarna, som nu har en del renoveringsbehov.

Men vem som egentligen haft ansvaret över kyrkstallarna de senaste 50 åren är oklart. Det ska vara Robertsfors kommun som äger kyrkstallarna, men enligt ett protokoll från 1972 är det Nysätra hembygdsföreningen som skulle ta hand om husen eftersom de då fick nyttja lokalerna gratis. Bara några år senare ändras dock den historien.

– Tydligen finns det ett muntlig avtal 1975 med ett tidigare kommunalråd, men vi har inget dokumenterat i kommunen på att det upphört, säger Anders Persson.

Hembygdsföreningen har dock levt i tron att de inte har något ansvarar för kyrkstallarna sedan 1975, då de fick informationen av tidigare kommunalrådet att beslutet om skötsel var hävd efter att de köpte sin nuvarande hembygdsgård på Galgbacken.

– Föreningen har inte nyttjat kyrkstallarna sen dess och har ej heller ansvarat för skötsel och underhåll, skriver Dag Westerberg vice ordförande i Nysätra hembygdsförening i ett mejl till VK.

Det finns även föremål inne i kyrkstallarna. Bland de mer intressanta objekten finns bland annat en välbevarad gammal hästdragen likvagn. Anders Persson har nyligen fått svar från kyrkan att de äger likvagnen och övriga inventarier som står i kyrkstallarna.

undefined
Anders Persson, kommunchef Robertsfors kommun.

Som det ser ut är det alltså varken kommunen eller hembygdsföreningen som trott att de haft ansvaret över kyrkstallarna på närmare 50 år. Oavsett vem som bär ansvaret just nu är risken att byggnaderna kan rasa under vintern. Därför kommer också kommunen se över taket snarast.

– Vi kan inte låta vår kulturhistoria förfalla, det är därför vi har tagit itu med det hela och då måste vi ta reda på vem som är ägare, vad det finns för avtal och vad det finns för grejer. Och det mest akuta måste vi bara fixa till, oavsett vem som äger det hela, säger Anders Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!