Tarva gård byggs upp igen efter ladugårdsbranden

Drygt 50 djur fick sätta livet till när familjen Tarvainens livsverk brann ned till grunden. Trots traumat och förlusten så vägrar de ge upp: ”Tanken är att få igång verksamheten igen. Vi har redan bokat fyra getter och höns”, säger Nicklas Tarvainen.

Den lilla, nyinköpta lekstugan ska bli hönshus på gården har familjen tänkt.

Den lilla, nyinköpta lekstugan ska bli hönshus på gården har familjen tänkt.

Foto: Karin Israelsson

Ånäset2023-06-03 09:00

2020 köpte de gården i Östra Estersmark, Ånäset, som ligger i Robertsfors kommun. De byggde upp verksamheten efterhand och grundtanken på Tarva gård, som de valt att kalla den, är självförsörjning samt småskalig försäljning av bland annat ägg, grödor och annat ätbart. 

– Vi var självförsörjande på ägg, kött och mjölk, säger Nicklas. 

Men natten mot den 8 februari i år slogs drömmen i spillror. Hela ladugården brann ned till grunden och gårdens djur dog i infernot. Det var getter, höns, grisar, kaniner och ankor. 

undefined
Den lilla, nyinköpta lekstugan ska bli hönshus på gården har familjen tänkt.

Endast två kaniner räddades ur lågorna och överlevde, men de dog efter någon månad. 

– Veterinären sa att deras lungor nog hade tagit skada av röken vid branden, säger Malin Tarvainen. 

Ladugården stod bara ett stenkast från bostadshuset och räddningstjänsten lyckades begränsa branden, men ingen i familjen vaknade, utan räddningstjänsten väckte familjen när de kom fram till platsen. 

– Klockan var kvart i sex på morgonen när räddningstjänsten kom hit, säger Malin. 

Men det fanns något kvar efter totalbranden som förhoppningsvis ska bidra till nya liv på gården – ett ägg. Nu stoltserar en stor, vit tupp i en stor bur i ett rum inne i bostadshuset. Han kommer att få sin givna plats i det nya hönshuset, är tanken. 

– Guldtuppen, säger Malin och berättar att de satte ägget i kläckningsmaskinen, en kyckling kläcktes och tuppen får nu markera gårdens nystart. 

undefined
Guldtuppen – han får markera nystarten på Tarva gård.

Vi går ut på gården till platsen där branden rasade. Allt är jämnat med marken och där ladugården tidigare stod återstår en platt markyta. Det ser ut som en liten fotbollsplan. Ett sotsvart träd, en av familjens bilar som är helt nedsmält i fronten och en stor hög med bråte vittnar om att det brunnit. 

– Vi hade slitit väldigt mycket för hand, byggt om- och till i ladugården för djuren, säger Nicklas. 

Byggnaden som brann bestod av 500 kvadratmeter och paret uppskattar att värden för cirka en miljon kronor försvann i branden. 

Men familjen har beslutat sig för att bygga upp sin verksamhet igen. Inom kort kommer de att markbereda ytan där ladugården stod, jämna till och fylla ut. De vägrar ge upp och har redan planer på nya djur i en annan lokal. En god hjälp är brandersättningen som försäkringsbolaget betalat ut. 

Stödet efter branden, av grannar och vänner, har betytt oerhört mycket för hela familjen, som också består av parets två barn, 14 och 10 år gamla. 

undefined
Malin och Nicklas vid platsen där ladugården stod. De har gått vidare och ser fram emot att bygga upp verksamhet med djur igen.

– De har varit väldigt ledsna, det var ju deras djur också, säger Nicklas och tillägger: 

– Vi har redan bokat fyra getter och höns och funderar på att skaffa får också. 

Tanken på djurhållning och odling har inte funnits särskilt länge hos Tarvainens. Planerna väcktes i deras tidigare boende där de började odla och nu ska Tarva gård byggas upp igen – med extra allt, kan man kanske säga. Det är familjens plan och intention. 

Nicklas pekar på en annan byggnad på gården. Där ska deras nya ladugård ta form, är tanken. Stommen är klar, nu ska det köpas in material för att getter, eventuellt får och andra djur ska få sitt hem på gården. 

– Vi vill köra så ekologiskt som möjligt och tänker planera för lösdrift, säger Nicklas och tillägger att de även har tankar på att skaffa någon typ av arbetshästar. 

En nyinköpt liten lekstuga har fått ta plats där ladugården tidigare stod. Där ska familjens hönor och Guldtuppen få husera framöver. 

Malin pekar på en annan byggnad på fastigheten och säger att där finns en fungerande ugn, en bagarstuga. Där vill Nicklas och Malin, på sikt, driva en liten handelsbod. 

Det tar en del tid att driva gård med djurhållning och odlingar. För att klara gårdsdriften har de båda valt att jobba halvtid. 

– Vårt tänk är att våga gå ner i lön och sköta driften av gården, men visst, det är tufft vissa dagar, förklarar Nicklas, men tillägger: 

– Djuren blir en sorts frizon för oss, särskilt om man har haft en dålig dag så kan man gå ut till djuren och tanka energi. 

Vad har ni för drivkraft som orkar bygga upp allt igen från början?

– Vårt grundtänk är att se möjligheter istället för problem, säger Nicklas och tillägger: 

– Om vi skulle lägga ner våra planer, så skulle branden få vinna och det tillåter vi inte. 

Malin nickar instämmande och säger: 

– Ingen minns en fegis. 

Tarva gård och familjen

Familjen Tarvainen består av mamma Malin, pappa Nicklas och två barn, 14 och 10 år gamla. 

De köpte gården 2020 och har efterhand byggt upp verksamhet med djur som grisar, getter, kaniner och höns. Tarvainens tanke är självhushållning med försäljning av överskottet. 

Det handlar dels om det djuren ger, dels om det familjen planerar att odla. 

I branden förstördes värden på, i runda tal, en miljon kronor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!