Hotell- och restaurangbranschen är en av näringarna som drabbas hårdast i coronavirusets spår. Enligt Hotell- och restaurangfacket kommer drygt 10 000 personer runt om i landet att förlora jobbet om det inte vänder.
Till det kommer lika många extraanställda som inte längre kallas in.
På Källan Hotell & Spa i Åmliden märks det tydligt. Vd:n Celia Yoshida Ahlin berättar att bokningarna är nära noll, konferenserna obefintliga och att restaurangen inte har en enda bokning:
– Vi storstädar, målar, går ut med digitala kampanjer, putsar fönstren och ägnar tid åt det vi inte hinner alla gånger.
Minskad styrka
Hon berättar att personalstyrkan kommer att minskas från tio till fem anställda vid månadsskiftet. Samtidigt håller hotellet fortfarande öppet måndag till lördag.
Alla möten ställs in ett efter ett. Det är också stopp för affärsresor. Setra, Geoscience, kommunen – alla har satt stopp.
Trots allt försöker Yoshida och personalen hålla humöret uppe. Hon berättar att de anställda har deltagit i processen med en professionalism utöver det vanliga.
– I dessa tider hjälps vi åt och gör allt för att få tillbaka våra gäster.
Ett exempel är en kampanj riktad till dem som är rädda för viruset. De kan boka hela hotellet med mat, spa och allt för 90 000 kronor plus moms, och får då bjuda in 80 friska gäster.
Även i Malå
– Vi behöver ha folk som kommer snart, annars ser framtiden lite osäker ut för oss alla på Källan, konstaterar Celia.
Nedgången märks även på Malå hotell.
– Det är en dramatisk minskning av konferens- och affärsresenärer, säger hotellchef Artur Prifti.
Han bedömer att det rör sig om en nedgång på 70–80 procent. Vad gäller konferenser är minskningen i stort sett hundraprocentig.
– Alla möten ställs in ett efter ett. Det är också stopp för affärsresor. Setra, Geoscience, kommunen – alla har satt stopp.
Skidgäster
Däremot är läget bättre när det gäller skidgäster. Artur Prifti berättar att de har ganska många bokningar i helgen, nästa helg och även till påsk.
Påsken är av tradition en mycket viktig helg för hotellet och Malå.
– Vi har haft ett möte med handeln och ska försöka se till att det blir livligt till påsk ändå. Om det inte blir ändrade direktiv från Folkhälsomyndigheten, säger Artur Prifti.
Hur har ni det med avbokningar inför påsken?
– För varje avbokning får vi en bokning. Så det går jämnt upp.
Vad gör ni annars för att parera situationen?
– Först och främst försöker vi sprida att vi har öppet. Det är många oroliga som hör av sig och tror att vi har stängt. Sedan har vi extra rutiner vid städning och så.