Amatörastronomer lockas till Skellefteå – allmänheten bjuds in: ”Har bokat Nordanåparken”

Nästa helg kommer stjärnhimlen över Skellefteå bli ovanligt studerad, då Norrland Star Party för första gången arrangeras i stan. ”Vi ville vara lite centralt så att mer vanligt folk kan komma och titta”, säger Per Johansson, som är en av arrangörerna.

28 september 2018 18:00

Det är Norra Sveriges amatörastronomer som i samarbete med Exploratoriet bjuder in till en astronomisk helg den 5–7 oktober.

– Det närmaste Skellefteå vi varit tidigare är Munkviken, där vi var för nästan tio år sedan. Men nu har vi bokat Nordanåparken, säger Per Johansson och tillägger.

– Tanken är att få in lite mer allmänhet och kanske någon ny intresserad som vill börja följa med ut och titta på stjärnor och annat.

Allmänheten kan till exempel följa med på stjärnvisning ute på Nordanå på lördagskvällen och den som är intresserad av hela arrangemanget kan anmäla sig till arrangörerna.

Deltagare från hela Norrland

Norrland Star Party brukar samla ett 30-tal entusiaster från Sundsvall och norrut. Ett fåtal reser ända från södra Sverige för att vara med.

– Många av oss träffas bara en gång per år och det är det här tillfället. Så det handlar mycket om att träffa folk, diskutera och se vad andra har tagit för bilder, mycket handlar om astrofoto nu för tiden, säger Per Johansson.

Varje år finns en mer vetenskaplig föreläsning med på programmet under Norrland Star Party. I år kommer forskare från Luleå tekniska universitet tala om astrobiologi, alltså liv utanför jorden.

– Nu börjar man kunna studera planeter runt andra stjärnor och se om det finns tecken på liv, säger Per Johansson.

Det är inga små frågor som avhandlas …

– Nej, det är fundamentala frågor och det är väl det som lockar många till astronomin. Man får gå ut och titta på Vintergatan en mörk höstnatt och kan inte låta bli att fundera på om det är någon som tittar tillbaka.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa