I det nya lunchrummet är stämningen på topp. Alla hälsar på varandra och har ett leende på läpparna. Personalen är tillbaka i sina vita arbetskläder med den välkända polarrenen på bröstet.
– Det känns grymt skönt att vara tillbaka. Jag har längtat efter stabilitet och trygghet, att veta vad som händer imorgon eller nästa vecka, en normal vardag eller vad man ska säga, säger Lotta Burman.
Anställningarna började egentligen för några veckor sedan då de hade lite utbildningar i fabriken, och sen dess har de städat eller hjälpt till i smörgåstillverkningen i väntan på att fabriken ska komma igång.
Provbakandet börjar som sig bör högst upp på produktionslinjen där man ser till att allt fungerar och sedan arbetar sig neråt. Under torsdagen började man med degarna uppe i trågen där arbetarna efter utbildningen inte längre är trågare utan processoperatörer för tråg.
– Just hos oss är det ganska likt. Innan branden fanns det en likadan linje. Så för vår del känns det ganska likt men med en massa förbättringar som känns bra. Går man vidare ner efter linjen så börjar man verkligen känna att det här är framtidens bageri. Det blir så kul att visa upp det, särskilt de som varit här tidigare och har en bild av hur det varit, säger Lotta Burman.
– Nu har vi ju kunnat bygga en helt rak linje precis som vi vill ha den. Vi har inte behövt bygga runt något gammalt utan det är precis som vi vill ha det från början, säger Lilian Nilsson, platschef på Polarbröd.
Förra inkörningen som gjordes var på bagerilinjen som egentligen skulle invigas dagen efter branden. Det tog cirka två veckor, men det var också en helt annan situation innan branden.
– Nu är ju allting nytt. Inte en enda koppling har körts tidigare så det är svårt att säga hur lång tid det kommer att ta. Men det är helt otroligt att vi ens kan provbaka nu drygt ett år efter branden, säger Lilian Nilsson.
Siktet på att provbaka i oktober sattes tidigt i processen.
– Jag tvivlade nog aldrig, även om målet var högt satt. Det fanns ju folk som sa till mig att det där kommer aldrig vara klart om ett år. Men det har byggts om så många gånger i fabriken då man förr tänkt att det kommer aldrig hinnas med, men det har gått varenda gång ändå, säger Lotta Burman.
– Vi har fantastiska medarbetare som jobbar och ställer upp i vått och torrt. Alla ville samma sak och alla har gett mer än järnet för att vi ska lyckas med det här, säger Lilian Nilsson.
För tillfället doseras degarna för hand. Projekteringen för etapp två är redan igång. I etapp två kommer ytterligare en bagerilinje och då kommer den automatiska doseringen.
– Det blir väl nästa milstolpe. Det är tidigt i projekteringen så det är inte bestämt hur stort bygge det handlar om den här gången, säger Nilsson.
Nu är det bara en tidsfråga innan första färdiggräddade kakan rullar ut genom ugnen. Sen är det avsvalning, frys, räkning och pack som ska fungera felfritt innan man är redo att gå tillbaka till fullskalig produktion.
– Ena bandet ska prata med det andra genom hela kedjan. Så gör vi kvalitetsmätningar på produkten och när allt är godkänt och klart så kan vi släppa produkten, säger Nilsson.
När kan vi förvänta oss att se brödet i butik?
– Även om det gick snabbt senast vi körde in en linje så törs vi nog inte lova något datum än, säger Lilian Nilsson.