Den nya utrustningen ska köras in och de närmaste dagarna är det tänkt att den första kakan ska komma ur ugnen.
– Det nya bageriet har en högre grad av teknik och automation än det förra så det är mycket ny utrustning som ska kalibreras och köras in. Nu har vi en gedigen testperiod framför oss. Men vi jobbar på så snabbt vi bara kan och ser fram emot att snart kunna erbjuda fler av våra klassiker på butikshyllorna igen. Originalet är på väg tillbaka, säger Anders E Johansson, vd på Polarbröd.
Polarbageriet i Älvsbyn stod för tre fjärdedelar av företagets produktionskapacitet. Fabriken i Bredbyn har fått utöka kraftigt under tiden efter branden för att försöka täcka upp. Totalt har Polarbröd satsat 84 miljoner kronor i Bredbyn efter branden för att bredda sortimentet. Bredbyn stod tidigare främst för Polarbröds tunnbrödssortiment, men har anpassats för att baka fler sorter, men flera klassiker har inte kunnat komma tillbaka än.
– Drygt hälften av våra medarbetare förlorade sina jobb och hjärtat i vår verksamhet gick upp i rök. Det känns otroligt bra att medarbetarna som kan jobba med den nya bagerilinjen nu är tillbaka på jobbet, säger Anders E Johansson.
Projekteringen för nästa etapp är redan igång och kommer innehålla ytterligare en bagerilinje i Älvsbyn. I dagsläget doseras degarna också för hand men i etapp två kommer också automatisk dosering. Polarbröd har tagit höjd i bygget av frysen för att kunna bygga fler linjer.