Kasserat Polarbröd blir svamp i nytt samarbete

Företaget Mycorena vann Polarbröds utstickarpris 2020 för deras arbete med att omvandla svampprotein från restprodukter från livsmedelindustrin. Nu inleder företagen ett samarbete.

Ebba Fröhling visar upp proteinet som kan användas som bas för en rad livsmedelsprodukter som exempelvis köttsubstitut eller proteinpulver.

Ebba Fröhling visar upp proteinet som kan användas som bas för en rad livsmedelsprodukter som exempelvis köttsubstitut eller proteinpulver.

Foto: Polarbröds presstjänst

Älvsbyn2021-03-17 15:41

Mycorena utvecklar svampproteinet "Promyc" som genom en fermentingersprocess omvandlar matrester till ett näringsrikt protein. Svamparten växer i slutna tankar och biomassan blir rik på både protein och kostfiber. Processen kan göras helt cirkulär genom att bara använda restprodukter från livsmedelsindustrin som näringsämne till svampen.

– Mycorena visar handlingskraft, hänsyn, nytänkande och uthållighet – värden som Polarbröd står för. De skapar på ett konkret sätt nytt värde av svinn och bidrar till ett mer hållbart, resurseffektivt och cirkulärt sätt att leva, sa Karin Bodin i ett pressmeddelande från prisutdelningen förra året.

Nu inleder Polarbröd ett samarbete med Mycorena för att testa att framställa proteinet från deg- och brödspill. Visionen är att bageriernas spill ska vara del i ett cirkulärt system så att inget går förlorat. Miljöaspekten av produktionen är något som Polarbröd alltid är noga med och strävar efter att bli bättre på.

Då man pratar om "cirkulärt" menar man att motsatsen till slit och släng. Istället för att kasta bort saker blir "skräpet" istället någonting nytt. Allt går i en cirkel istället för att hamna i soporna.

– Vi vill testa sidoströmmar som uppstår i produktionen i våra egna bagerier. Vi har brödspill och degspill och vill undersöka hur väl dessa fungerar i ett cirkulärt system i framtidens bageri. När Mycorena förra året tilldelades Polarbröds utmärkelse Utstickarepriset inledde vi en dialog som nu har resulterat i ett första testprojekt, säger Cindy Kite, innovationssamordnare och hållarhetschef på Polarbröd i ett pressmeddelande.

Testerna i projektet görs i liten skala i Mycorenas anläggning i Göteborg. Förhoppningen om projektet är lyckat är att det kan skalas upp och bli en del av ett cirkulärt system i Polarbröds kommande bageri i Älvsbyn. Då kan restprodukter bli ett svampprotein som kan vara en del av en nyttig måltid. Enligt Mycorena ökar efterfrågan på deras veganska protein konstant.

– Att ha Polarbröd som partner, ett bolag som värderar hållbarhet och innovation väldigt högt, är viktigt för oss och något som driver vår tillväxtmöjlighet som ungt foodtech-bolag, säger Ebba Fröling, operativ chef på Mycorena.

Mycorena har nyligen flyttat till en ny pilotanläggning i Göteborg och bygger nu en fullskalig produktionsanläggning i Falkenberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!