Som en följd av den nya lagen om tillståndsplikt lägger Kvinno- och tjejjouren Pärlan i Älvsbyn och Kvinnojouren Hera i Arvidsjaur ner och stänger sina skyddade boenden.
Arjeplogs kommun har inget eget skyddat boende, men har haft hjälp och stöd av Hera.
– Det är jättetråkigt att Hera lägger ner. Jag tror att dom har gjort en jättestor skillnad, säger Peter Öhman.
Behöver ni tänka om på något sätt nu?
– Den stora frågan har handlat om skyddat boende. Men med tanke på att vi är en liten kommun är det svårt att ha ett skyddat boende, säger Peter Öhman som uppger att de ofta placerat våldsutsatta kvinnor utanför kommunen.
Kommer ni att öppna ett kommunalt skyddat boende nu?
– Nej.
Han konstaterar dock att socialtjänsten kommer att få ett ännu större ansvar och ser det som ett bekymmer att kvinnor som vänder sig till dem för hjälp och stöd blir ett registrerat ärende.
– Bara det har kanske gjort att kvinnor haft svårare att vilja komma till oss, samtidigt finns nog ett stort mörkertal även för Hera.
Även Robert Cortinovis, socialchef i Älvsbyn, konstaterar att det är jättetråkigt att kvinnojouren försvinner och menar att de gjort ett viktigt arbete med att ge stöd och råd till utsatta och förmedlat skyddat boende där socialtjänsten kunnat placera akut.
– För socialtjänstens del ändras inte åtagandet, vårt ansvar kvarstår och vi kommer fortsätta arbeta med de utsatta när dessa tar kontakt och vill ha hjälp, skillnaden är ofta att tröskeln är högre för de utsatta att ta kontakt med socialtjänsten jämfört med att kontakta en kvinnojour i ett initialt skede.
Älvsbyns kommun har inget skyddat boende och har inte för avsikt att starta något i nuläget.
Hur kommer det här förändra ert sätt att arbeta?
– Det är svårt i dagsläget att precisera, men vi behöver exempelvis se över möjligheten att kunna ge råd och stöd som en serviceinsats så att allt inte måste ansökas och utredas av socialtjänsten. När det gäller skyddade boende så kommer vi behöva hitta dessa boenden söderut i Sverige då det inte finns några i vår närhet.
Veronica Svalenström, socialchef, Arjeplog, uppger att de också drabbas.
– Vi har inte något eget skyddat boende, vi är ju en väldigt liten kommun så behöver vi ett skyddat boende vänder vi oss någon annanstans. Men det har varit en tillgång för oss att Hera funnits.