Bodin summerar året efter Polarbrödsbranden

Den 23 augusti 2020 förstördes Polarbröd i en totalbrand. Nu har det gått ett år och koncern-vd Karin Bodin summerar och ser framåt.

På årsdagen för den ödesdigra branden som ödelade Polarbröd, ser koncern-vd Karin Bodin tillbaka på en intensiv tid. "I vintras kändes byggnaden som en gigantisk ishall. Nu har det kommit massor med maskiner, ugnar, banor, frysar och all teknik vi behöver för att driva bageriet", säger hon.

På årsdagen för den ödesdigra branden som ödelade Polarbröd, ser koncern-vd Karin Bodin tillbaka på en intensiv tid. "I vintras kändes byggnaden som en gigantisk ishall. Nu har det kommit massor med maskiner, ugnar, banor, frysar och all teknik vi behöver för att driva bageriet", säger hon.

Foto: Jens Ökvist

Älvsbyn2021-08-23 14:30

Ett år efter den ödesdigra branden som utplånade Polarbröd i Älvsbyn, ser Karin Bodin tillbaka på en intensiv tid med många beslut att fatta och många känslor att bearbeta.

– Det är en speciell dag måste jag säga. Förra veckan var jag upp till Älvsbyn. När jag var på väg dit kände jag hur det knöt sig i magen för det var samma augustilöv i träden och samma augustiljus som dagen när det brann, säger hon.

När hon väl var framme berättar hon om hur roligt det kändes att träffas.

– Vi hade styrelsernas arbetsdagar, många har inte varit där på länge på grund av corona. Det var väldigt roligt att åka dit och se hur det byggs upp igen, säger hon.

Hur kände du den där dagen för ett år sedan?

– Det var jättehemskt och overkligt på så många sätt, det kunde ju bara inte ske. Jag fick en väldigt brysk insikt om att man aldrig vet vad som ska hända och kände en stor oro över hur det skulle bli, säger hon och fortsätter:

– Vi ska göra allt vi kan. Det var bara det jag kunde säga där och då. Och direkt, medan det fortfarande brann gick en medarbetare hem och började skissa på ett nytt bageri. Om man frånser det emotionella och hemska så finns det också möjligheter när man börjar från noll.

Första etappen i fabriksbygget är snart klar och planen är att dra igång produktionen i Älvsbyn i slutet av oktober. 

– I vintras kändes byggnaden som en gigantisk ishall. I våras när man såg mer av ett hus så kändes det bättre. Nu har det kommit massor med maskiner, ugnar, banor, frysar och all teknik vi behöver för att driva bageriet.

När kommer ni att vara i full drift?

– I slutet av oktober ska den första kakan gå genom ugnen och ut i frysen – vi ska kunna använda anläggningen. Sedan tar det ett antal veckor innan vi är i full drift. Så har planen varit hela tiden och jag vill ge en stor eloge till alla inom företaget och leverantörerna, säger Karin Bodin.

Kommer alla att återanställas?

– Inte som det ser ut nu. Vi gör det här i etapper, jag kan inte säga exakt hur många som blir kvar eftersom vi håller på att förhandla med facket om etapp ett. Jag hoppas också att projektet Charm – Centrum för hållbar, attraktiv, resilient mat- och dryckesproduktion – ska skapa nya arbetstillfällen.

I samband med årsdagen utlyser Polarbröd en tävling där Älvsbybor, skolbarn och medarbetare får komma med förslag för det framtida bageriet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!