Färre utländska bärplockare beviljades arbetstillstånd i år, men det hindrar inte de så kallade friplockarna som kommer från EU som inte behöver något arbetstillstånd inom EU.
"Bärbaronen" uppmärksammades 2020 över hela riket efter att han började husera bulgariska bärplockare i de utdömda torghusen i Vidsel utan rinnande vatten och värme. 2021 lämnade han fjorton bärplockare till sitt öde efter vägkanten vid väg 94 mot Arvidsjaur. De som fick stå för notan var Älvsbyns skattebetalare då socialtjänsten fick lägga både tid och resurser för att husera dem och ordna transport till Stockholm där de fick hjälp av rumänska ambassaden och frälsningsarmén.
– Nu är han här igen, fast i Arvidsjaur. Han har rest omkring här i Älvsbyn och frågat om han kunnat hyra rum till sina bärplockare. Men han fick nej av alla han frågade. Men han har fått hyra i Arvidsjaur. Där är han nu, säger en person med insyn.
Nu finns det en samverkan kring bärplockningen i varje kommun för att motverka den sortens problem som varit tidigare.
– Vi kör avstämningsmöten en gång i veckan. Vår verksamhet, räddningstjänsten, polisen och de som bevakar eventuell människohandel. Vi har inga indikationer på att det är någonting på gång just i Älvsbyn i år i varje fall, säger Anna Lindberg, kommunchef i Älvsbyn.
I Arvidsjaur säger man än så länge samma sak från kommunens sida.
– Vad vi känner till än så länge så har det inte varit några problem. Vi vet att boendet ska vara okej för de här bärplockarna i år och att polisen varit och gjort någon tillsyn hos dem, säger Lena Ruth, kommunchef i Arvidsjaur.
Polisens arbete mot problematiken övergår lokalpolisområdet och länet. Det är en insats som gäller hela norra Sverige.
– Vi har en riktad insats mot den här problematiken som pågår nu. Den är inte styrd utifrån lokalpolisområdet. Det finns en koordinator om ni vill ha en mer aktuell lägesbild lokalt. Men jag kan säga att vi har resurser som jobbar utifrån den här problematiken, säger Jonas Sköld, lokalpolisområdeschef i Pite älvdal.
Vad för slags saker kollar ni upp?
– Boendesituation, om de utsätts för någon typ av brott som människohandel och människoexploatering. Det är det vi försöker samverka kring i en större kontext, säger Sköld.
Piteå-Tidningen har sökt insatsens koordinator som ber att få vänta med kommentarer.