På föreläsningsturné om hållbarhet

Var finns den hållbara maten? Arne Müller har jämfört Norrbotten, Västerbotten, Österbotten och Karelen. Resultatet blev en bok och en seminarieturné.

Fotografen Erland Segerstedt och journalisten Arne Müller ska tillsammans med LRF berätta om jakten på den hållbara maten.

Fotografen Erland Segerstedt och journalisten Arne Müller ska tillsammans med LRF berätta om jakten på den hållbara maten.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2021-08-31 17:30

Forum i Älvsbyn är första anhalt på turnén som går vidare till Piteå på onsdag och till Skellefteå på torsdag. Boken "KliMat – Jakten på den hållbara maten" är ett gränsöverskridande samarbete.

– Vi är både svenska och ryska journalister som tittat på den här frågan, mitt under pandemin, så det var nära att det inte blev något. Men då gjorde vi så att våra ryska kollegor åkte runt i Karelen och vi svenskar åkte runt i Norrbotten, Västerbotten och Österbotten, säger Arne Müller.

De har bland annat tittat på självförsörjningsgrad och kom fram till att det fanns väldiga skillnader. I Karelen hittade man en tredjedel av rysslands livsmedelsproduktion och väldigt många hemmaodlingar, sen krymper det mer och mer ju längre västerut de kom.

– Steget till Rysslands produktion är jättelångt, men det väcker det här perspektivet om att man kanske borde skapa gynnsamma förutsättningar för den typen av odlande. Vi har en 50-procentig själförsörjningsgrad här i Sverige, säger Müller.

Han har exempel på motsatsen till vad som är hållbart.

– Det är ju när man flyger hit personal från andra sidan jorden för att plocka bär. Sen skickar man det till något annat land för att rensas, ett tredje för att göra sylt, och sen kommer den till butikshyllan i lastbilar, säger Müller.

Müller delar med sig av sina erfarenheter från projektet tillsammans med fotografen Erland Segerstedt under turnén som anordnas tillsammans med LRF.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!