PT når Amanda Eriksson under en hektisk period. Wood, den restaurang hon sedan tio år tillbaka driver i den italienska alpbyn Cervinia tillsammans med maken Cristian, har precis fått sin första Michelin-stjärna. Nu har intresset för makarnas restaurang exploderat och kunder från hela världen hör av sig. Amanda låter både upprymd och glad.
– Det är ganska stort. Vi är väldigt stolta, säger hon.
Vägen från Älvsbyn till att driva stjärnkrog i Italien tog sin början när Amanda var tonåring. Som 19-åring åkte hon tillsammans med ett antal tjejer från Älvsbyn för att jobba i den lilla alpbyn Cervinia, belägen nära den välkända toppen Matterhorn. De fast bosatta på orten räknar endast 500 personer men under skidsäsongen kommer cirka 30 000 turister till byn. Amanda började arbeta som servitris på restaurang och berättar att hon genast fick mersmak på restaurangyrket.
– Jag blev förälskad i branschen men ville inte jobba som servitris. Jag flyttade tillbaka till Sverige och gick en gastronomisk restaurangutbildning i Helsingborg. Jag flyttade sedan tillbaka till Cervinia och istället för att jobba i matsalen började jag jobba i köket. Jag jobbade åt Ulla Frassi, en jättekänd kock från Sverige.
Då hade hon redan träffat kärleken i sommelieren Cristian Scalco. När en ny lokal kom ut på marknaden såg paret sin chans att förverkliga drömmen om att öppna restaurang tillsammans.
– Det var vår dröm och vi ville testa. Det gick snabbt bra och efter bara två år blev vi inskrivna i Michelin-guiden. Sedan dess har vi helt enkelt fortsatt att jobba. För fyra år sedan gifte vi oss och vi har också hunnit få två barn under tiden, så det är fullt upp kan man säga, skrattar Amanda.
Det norrbottniska arvet har färgat av sig även på Woods meny, där Amanda Erikssons blandning av norrbottniska råvaror och smaker kombinerats med det italienska köket. Under lågsäsongen åker hela familjen till sommarstugan i Arvidsträsk utanför Älvsbyn. Här finner de lugnet och låter sig inspireras till nya rätter.
– Jag har försökt använda mig mycket av det norrländska köket och norrbottniska tillagningssätt. Vi håller på med ren och älg, vi har Kalix löjrom och hjortron. Vi röker fisk och gravar på olika sätt, samtidigt som vi mixar med det italienska köket. Jag har också jobbat en del i Hongkong och Asien, så jag använder mig en del av deras smaker i min mat. Det blir en konstig mix som fallit väl ut.
Blandningen av svensk och italiensk cuisine är enligt Amanda en av anledningarna till restaurangens framgång.
– Att vara från just norra Sverige är väldigt exklusivt här. Det har blivit uppmärksammat och uppskattat.
I en bransch som domineras av män är kombinationen av att vara kvinna och kock även den exklusiv. Amanda Eriksson är den enda kvinnliga kocken i hela regionen som har en Michelin-stjärna. Nu hoppas Amanda Eriksson också att utmärkelsen ska kunna inspirera matintresserade kvinnor att våga satsa på en karriär som kock.
– Restaurang är en väldigt manlig bransch. Det har aldrig funnits någon stjärnkrog i Cervinia och det blir extra uppmärksammat just för att jag är kvinna. Kanske kan det bli en inspiration för unga kvinnor som vill ge sig in i den här branschen. Det är tufft, men det går!